Titkolják, hányszor volt szükség járványügyi intézkedésre az iskolákban az újranyitás óta – ObudaMost

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) több jelzés is érkezett például arról, hogy egy-egy diák megfertőződött, de hivatalos járványügyi intézkedés nem történt – írja a Népszava.

Nem hajlandó elárulni a kormány, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-ei, majd a felső tagozatok és a középiskolák május 10-ei megnyitása óta hány esetben volt szükség valamilyen járványügyi intézkedésre koronavírus-fertőzések miatt.

A Népszava az elmúlt hónapban többször is kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), de – mint írják – nem kaptak tájékoztatást. Korábban a koronavírus tájékoztató oldalon napi szinten közölték az aktuális iskolai-óvodai adatokat, ám az utóbbi hetekben ezek már egyik tájékoztató anyagban sem szerepelnek. Csak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár említette meg egyszer az operatív törzs május 7-ei online sajtótájékoztatóján, hogy a fokozatos nyitás miatt “alacsony a járványügyi intézkedéssel érintett óvodák és iskolák száma, ahol csak szórványosan egy-egy osztályra, csoportra nézve kellett eljárni”. Noha az államtitkár szerint az esetszámok alacsonyak, a megfelelő intézkedéseket így sem sikerül minden esetben meghozni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) több jelzés is érkezett például arról, hogy egy-egy diák megfertőződött, de hivatalos járványügyi intézkedés nem történt. – Azt mondták az érintett tanulóknak, hogy maradjanak otthon és gyógyulgassanak, de hivatalosan nem rendeltek el karantént számukra és az osztálytársaikat, családtagjaikat sem tesztelték – mondta a PDSZ egyik vezetője, Nagy Erzsébet. Szerinte az alacsony számok annak is “köszönhetőek”, hogy nincs se tesztelés, se kontaktkutatás.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás is megerősítette, az eljárásrendek az ő tapasztalataik szerint is még mindig “zavarosak”. Elmondta azt is, az iskolák megnyitása után rögtön három kollégájától is hallotta, hogy megfertőződtek, hiába kapták meg az első oltásukat. Totyik Tamás a kontaktkutatás hiányán túl azt is gondnak tartja, hogy a gyerekeket továbbra sem tesztelik rendszeresen. Úgy véli, tesztelés nélkül a nyári táborok megtartása is kockázatos lesz.

Forrás: Népszava


'21. 05. 27.

Feliratkozom hírlevélre