Orbán: Viszlát maszk! – ObudaMost

A miniszterelnök újabb enyhítéseket jelentett be. Nem kell maszkot hordani, megszűnik a kijárási tilalom és “tüntetni is lehet”. 

Orbán Viktor felhívta hárommillió magyar figyelmét, hogy fontos lenne, hogy regisztráljanak, mert újabb mutánsok fenyegetnek minket. A hét végén azonban elérjük az ötmillió beoltottat, ami azt jelenti, hogy újabb lazítások lesznek. “Ez azt jelenti, hogy letörtük a harmadik hullámot, kellő szerénységgel, de azt tudjuk mondani, hogy a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb az ország, mint bármelyik Európai ország” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök előljáróban kilenc lazítást jelentett be: 

  • Megszűnik a kijárási tilalom
  • A vendéglátó helyek és üzletek kötelező zárása is megszűnik
  • Nem kell maszk a közterületeken – “Viszlát maszk!” – mondta Orbán. 
  • Szabad a sport a közterületeken – akár egyéni, akár csoportos
  • Ötven fő részvételével családi rendzvény korlátozás nélkül megtartható
  • Lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül tartható
  • Zárt téri rendezvény védettségi kártyával látogatható
  • Szabadtéri rendezvényt korlátozás nélkül 500 fő alatt lehet szervezni – “Lehet ismét tünteni, biztos jönnek majd hozzám”
  • A 16-18 éves fiatalok saját jogon is mehetnek moziba és színházba

Kiemelte, azért nem rendeltünk több Pfizer vakcinát, mert az eddig beadott oltásokon felül, Pfizerből 7 millió 300 ezer adag, Modernából 1 millió 200 ezr adag, Janssenből 4 millió, AstraZenecából pedig 4 millió 7 ezer van, bár ennek a sorsa bizonytalan, hogy a gyár szállítja-e. “Elegendő vakcinánk van, amit be lehet adni ha újra kell még oltani” – mondta. Hozzátette 2022 év végéig legkésőbb megkezdi a gyártást az új magyar vakcinagyár, ami azt jelenti, hogy ha 2022 után is szükség lesz oltásra, akkor nekünk már nem kell külföldről rendelni. 

Orbán azt reméli, hogy a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudnak majd szabadulni, “de most még nincs itt az ideje”. Hozzátette, mivel a baloldal nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, szerinte ők nem részei a nemzeti összefogásnak, és “csúnya dolgokat” mondtak a kormányra.

A hitelmoratóriumról is beszélt, ezt a nyár végéig meghosszabbítják, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. “A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családok zsebében” – mondta. A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül, ők ki tudják segíteni magukat. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Hozzátette, hogy azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.

Nem szeretné elkiabálni, de bízik abban, hogy nőni fog a munkából élők száma. Fenomenális második negyedéves növekedést vizionál, a harmadik és negyedik negyedévben is erőteljes növekedésre számít, “mert már most annyian dolgoznak, mint a válság előtt”. A minimálbérről is megkezdik a tárgyalásokat hamarosan, béremelés is várható. “Eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindításra lesz szükség.” – mondta. Megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják kezdeni a jövő évi tárgyalásokat. Hozzátette “munkaalapú társadalmat építünk”, a gazdaságpolitika továbbra is a munkából élőket, a családokat és a nyugdíjasokat célozza.

Forrás: 168


'21. 05. 21.

Feliratkozom hírlevélre