Gulyás: Május 28-tól lehet lakodalmat tartani – ObudaMost

Az oltások száma közelít a 4 és félmillióhoz – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás elmondta, hogy ma kezdődik a 16-18 évesek oltása, 96 ezren regisztráltak, keddig oltják őket. A 144 ezer megmaradt Pfizer vakcinát is felhasználják, erre az SMS-t kapók regisztrálhatnak.

Pünkösd után lesz meg az ötmillió beoltott, így a jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről. Az esküvőkkel kapcsolatosan elmondta, hogy, május 27-e éjféltől lehetőség van a lakodalmak megtartására, akkor is, ha nincs még 5 millió beoltott.

A miniszter azzal érvelt, a lakodalmakat szervezni kell, ezért szükség van arra, hogy már most bemondják a dátumot.

A kormány döntése értelmében a külföldön beoltott magyarok is fognak kapni védettségi igazolványt, a hivatalos eljárásrendet jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A miniszer szerint fontos esemény, hogy a WHO elismerte a Sinopharmot, ami a magyar döntést is igazolta. Itthon már a lakosság 56 százaléka be van oltva, ezzel továbbra is “oltási Európa-bajnok” lehet Magyarország, hamarosan meglesz a nyájimmunitás is.

Gulyás szerint az összes regisztráltat be lehetne oltani egy nap alatt, de

a vakcinák közötti válogatás lassítja a tempót.

Ennek ellenére is úgy számol a kormány, hogy május végén meglesz az ötmillió oltás. Utána az lesz a probléma, hogy elfogynak a regisztráltak. Gulyás szerint látszik, hogy nő a védettség, a halálozások száma csökken a fertőzésszámmal együtt, de a kormány azt kéri, mindenki tartsa magát a szabályokhoz.

Gulyás szerint Magyarország két hónappal előbb éri el azt a védettségi szintet, amit Európa csak később fog, a szolgáltatásokat védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, “ezt követően szűnhet meg a korlátozások nagy része.”

A héten, első között nyújtotta be a kormány az EU-hoz a helyreállítási tervet, amit hamarosan a kormányzati honlapon is nyilvánosságra hoznak. Gulyás szerint nem változott a terv: 34,1 százalék jut az egészségügyre, környezetbarát közlekedés fejlesztése, valamint az oktatás fejlesztése. Bíznak abban, hogy a helyreállítási alap a versenyképességet és a gazdasági növekedést fogja javítani. Arra számítanak, hogy a bizottság gyorsan jóváhagyja azt.

Bértámogatásról Gulyás elmondta, hogy kifizetésük folyamatos, eddig 30 ezer vállalkozás munkavállalója kérte a támogatást, május 31-ig azonban még lehet kérelmeket benyújtani, nekik is folyósítani fogják.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy gyerektáborokat is meg fognak rendezni nyáron, ezeket június elsejétől meg lehet tartani. Hozzátette, hogy készült egy telefonos védettségi-app, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást. Az appot elmondása szerint hamarosan élesítik. Ez az EESZT adataira épül, hitelesítésük egy QR kóddal történik, és ezzel is lehet majd igazolni a védettséget.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, az EU kérése volt, hogy az Atomenergia Hivatal ne kormányszervként, hanem független szervként működjön, ezért alakították át a státusát, és ezért lesz a vezetője 9 évre bebetonozva. A miniszter szerint eddig is a kormányfő nevezte ki a hivatal vezetőjét, ebben nem lesz változás, az új vezető „szakmailag elismert, minden gyanú fölött álló ember lesz”.

Az évközi minimálbéremelés elmaradásával kapcsolatban a kancelláriaminiszter azt mondta, ez a szociális hozzájárulási adó csökkentésének függvénye, de ez meg a reálbéremelés mértékétől függ, utóbbi pedig csak augusztusban dől el, így minden más kérdés is, vagyis „nagyobb az esély, hogy év közben nem lesz minimálbér emelés, mint, hogy lesz”.   

Ha már mindenkit beoltottak itthon, aki szerette volna, Magyarország kész felajánlani vakcinákat rászoruló országoknak. Idén a szükségesen felül még több millió oltás érkezik majd uniós beszerzésből, de egyelőre nem tudni, mikor kell, vagy kell-e egyáltalán újra oltani az embereket. Az sem biztos még, meddig lehet tárolni a vakcinákat – a cél, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon egy készlet annak függvényében, hogy mikor lesz szükség a népesség egy részének újraoltására – mondta Gulyás.

Május 25-től a kormányablakok ismét rendben működnek tovább, személyesen is lehet majd időpontot foglalni és ügyintézni. A kormány készül rá, hogy elsősorban az útiokmányok, jogosítványok terén kiemelten sok ügyfelet kell majd fogadni – tette hozzá.

Forrás: hvg.hu/népszava.hu


'21. 05. 13.

Feliratkozom hírlevélre