Merkely Béla szerint nem szükséges harmadik adag a koronavírus elleni oltásból – ObudaMost

A Semmelweis Egyetemen még nem találtunk olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzetnek.

Merkely azt is elmondta a lapnak, hogy az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

A rektor szerint a Sinopharm oltóanyagát nem lehet összehasonlítani más Magyarországon használt vakcinatípussal, mert a kínai oltóanyagban a teljes elölt vírus benne van, míg a többi a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot. Merkely úgy véli, a Sinopharm szerében rengeteg másféle fehérje is van, amelynek következtében a kínai vakcina nem kifejezetten egyetlen, hanem sokféle fehérje ellen fejt ki immunválaszt.

Előkerült a harmadik oltás kérdése is, Merkely szerint sem a kínai vakcinánál, sem a Pfizerénél nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt szerinte erre a lépésre a közeljövőben biztosan nem kerül sor.

Merkely azt követően szólalt meg a Sinopharm oltóanyagáról, miután az Egészségügyi Világszervezet kiadott egy állásfoglalást arról, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatásos a 60 év feletti korosztályban. Az országos hatásossági vizsgálatok már elkezdődtek, reális lehetőségként egy harmadik oltás, vagy egy másik típusú oltóanyag beadása is felmerülhet.

Forrás: hvg.hu/magyarnemzet.hu


'21. 05. 05.

Feliratkozom hírlevélre