Néhány hét múlva elérhetjük az ötmillió beoltottat – ObudaMost

Néhány hét múlva érhetjük el az ötmillió beoltottat – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfőn az M1-en. Szlávik János szerint a nyájimmunitáshoz el kell érni a hat-hétmillió beoltottat, tehát még sok embernek kell úgy döntenie, hogy beoltatja magát.

„A cél az, hogy minél több ember legyen beoltva. Én úgy gondolom, hogy Magyarország ebben jól halad, és nagyon bízom benne, hogy a következő hetekben nem fog lassulni a védőoltási kedv” – fogalmazott az infektológus. Hozzátette, bár az oltási adatok kedvezőek, még mindig vannak olyan idős, beteg emberek, akik kértek oltást, pedig ez nagyon fontos lenne.

A vírus indiai mutációjáról azt közölte, hogy azért veszélyes, mert sokkal jobban terjed, mint a korábbi változatok, de jó hír, hogy az oltások ez ellen is védenek valamilyen mértékben.

A mutációk olyan emberekben alakulnak ki, akik valamilyen immunhiányos állapotban vannak. A védőoltásoknak viszont nincs közük az újabb és újabb mutációk kialakulásához – tette hozzá.

A kormány által a lazítás újabb szintjénék életbe léptetéséhez szükséges cél, a 4 milliós oltotti létszám szombatra lett meg Magyarországon, nagyrészt annak köszönhetően, hogy pénteken tömegesen elérhetővé tették a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni vakcináját. Miután az időpontfoglaláshoz kialakított rendszer már reggel összeomlott – az operatív törzs állítása szerint terheléses támadás miatt –, Orbán Viktor miniszterelnök pedig reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy most majd hetekig nem lehet hozzájutni ehhez a vakcinához, a kórházi oltópontok előtt sok ezres sorok alakultak ki.

Szombaton Orbán bejelentette, hogy akkor várható az újabb enyhítés, amikor már 5 millió ember lesz legalább egyszer beoltva. Pénteken viszont amiatt aggódott, hogy a felnőtt lakosság felének beoltása után „lanyhult a lelkesedés”, pedig most már ott tartunk, hogy több a vakcina, mint ahányan oltást szeretnének.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy akkortól lakodalmakat is lehet majd tartani. Ő akkor úgy becsülte, hogy erre május harmadik hetétől lesz lehetőség.

Forrás: MTI


'21. 05. 03.

Feliratkozom hírlevélre