Kedden újabb 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik az országba – ObudaMost

Müller Cecília tájékoztatása szerint 334 ezer Pfizer-vakcina érkezik holnap. A most érkező Pfizereket a második körös oltottak kapják elsősorban.

Pénteken, szombaton és vasárnap összesen 1922 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert közterületen nem viseltek maszkot, a kijárási tilalmat pedig 668-an sértették meg – közölte Gál Kristóf rendőr alezredes az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a hétvégén két összejövetelen is rajtaütöttek, egy V. kerületi pincehelységben és egy XII. kerületi alagsori lakásban tartottak házibulit, előbbin 22-en, míg utóbbin 14-en vettek részt.

„A járvány nem zajlott le, a koronavírus itt van közöttünk” – mondta Müller Cecília, aki ismertette a hétfő reggeli adatokat.

Az országos tiszti főorvos közölte, hogy kedden újabb 334 450 adag Pfizer-vakcina érkezik az országba, ezeket jellemzően a második körös oltásokra használják fel. Hozzátette, hogy zajlik a pedagógusok második körös oltása, azokat, akik az érettségi vizsgákon felügyelő tanárként dolgoznak, szombati napra hívják a második dózisra.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy már a Janssen-vakcinákak is elérhetőek Magyarországon, ezeket az egydózisú vakcinákat az oltóbuszokon használják majd fel.

A csökkenés után jelenleg többnyire stagnál a koronavírus koncentrációja a magyarországi szennyvizekben, egyedül Budapesten, Debrecenben és Szolnokon mértek enyhe emelkedést.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy holnaptól a Magyarországon élő, tajszám nélküli külföldieket is beoltják majd, a szükséges regisztráció után.

Felhívta a figyelmet, hogy már a 16 és 18 év közötti korosztály tagjai is regisztrálhatnak az oltásra, és hamarosan sorra kerülhetnek a 12 és 15 év közötti korosztály is, hisz a Pfizer és a BioNTech beadta az engedélyeztetési kérvényt az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), hogy a közösen gyártott vakcinájukkal a 12 és 15 év közötti korosztályt is olthassák.

Forrás: HVG


'21. 05. 03.

Feliratkozom hírlevélre