Greenpeace: Fuldoklik a Duna a sok szeméttől – ObudaMost

Összegyűjtötték az eldobált szemetet a Szentendrei-sziget egy részén a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei – írja a Greenpeace.

A szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, mely leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. A Greenpeace azt szeretné, ha a PET-palackokat felváltaná az újratölthető italcsomagolás, máskülönben belefullad a Duna-part a sok műanyagba.A tartalom a hirdetés után folytatódik

A 23 aktivista bevonásával összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttek most össze. 500 méteres partszakaszt tudtak így megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttatták el.

A begyűjtött és átvizsgált műanyag hulladék mintegy harmada (624 db) volt beazonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető. A beazonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. A márkavizsgálat alapján a második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 db PET-palackkal (16%), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország került 56 db palackkal, ami a beazonosított szemét körülbelül 9%-át jelentette.

A márkavizsgálat során az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak, melyet körülbelül egy évtizeddel ezelőtt vontak ki a forgalomból.

A Greenpeace egyszer használatos italcsomagolások kivezetésére petíciót is indított, melyet már több mint 30 ezren írtak alá.

Forrás: greenpeace.org


'21. 04. 23.

Feliratkozom hírlevélre