Sokkal drágább lehet a hús és a tej – ObudaMost

A takarmányárak világszintű emelkedése miatt elkerülhetetlen a hús drágulása – erősítették meg a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerint 20-25 százalékkal emelte a költségeket a takarmány drágulása, ez pedig előbb-utóbb megjelenik majd a fogyasztói árakban is.

A hús, a tej és a tojás termelési önköltésgének 15-20 százalékos drágulását várja Kulik Zoltán, a takarmánygyártással foglalkozó Vitafort Zrt. vezérigazgatója, aki az MTI-nek nyilatkozva példa nélküli kihívásnak nevezte, hogy a takarmány-alapanyagok ára megugrott az utóbbi hónapokban. A legnagyobb mértékben Kulik szerint a csirkehús ára nőhet. A takarmány drágulását azzal magyarázta, hogy a kínálat bővülése megállt, a kereslet viszont egyre nő. 

Hozzátette:

Az árak mérséklődésére hosszabb távon sem lehet számítani, legfeljebb az év végén lehet kisebb korrekció.

Mivel egy kiló csirkemell ára jelenleg 1100-1500 forint körül van, egy esetleges 20 százalékos drágulás azt jelenti, hogy akár 1300-1800 forintot is kérhetnek majd érte.

Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója szerint a népeség növekedésével együtt világszerte nő a városi lakosság aránya, és ezzel együtt az élelmiszer-pazarlás is, miközben a növényi termékek egyre nagyobb hányadát az ipar használja fel. Mezei úgy véli, az európai hústermelés a költségei alapján világszinten nem versenyképes, és ma még azt sem látni, hogy az EU milyen eszközökkel akarja a kontinens húsfogyasztását – a minőség javára – mérsékelni. Fejlesztésekre azért is szükség volna – tette hozzá –, mert minél magasabb a feldolgozottság, a takarmányköltség aránya annál kisebb.

Az árak több lépcsőben emelkedhetnek Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke szerint. A fogyasztás az év második felében biztosan bővül – mondta –, ha a válság véget ér, és az idegenforgalommal együtt a vendéglátás is fellendül.

A takarmányárak szinte lehetetlen helyzetbe hozták a gazdákat

– fogalmazott a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor. Wagenhoffer főképp a sertéstartóknál valószínűsít lemorzsolódást, mivel náluk a legmagasabb azok aránya, akik nem megfelelő színvonalon termelnek. A magyar állattenyésztők jelentős részét ugyanakkor nemzetközi szinten is versenyképesnek tartja.

Forrás: MTI


'21. 04. 20.

Feliratkozom hírlevélre