Gulyás: A korlátozások lazításáról akkor döntünk majd, ha meglesz a 3 millió beoltott – ObudaMost

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a tegnapi kormányülésen az oltási programot értékelte a kormány.

2,608 millió ember kapta már meg az oltást Magyarországon. A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy az újranyitás az oltásprogram haladásától függ majd. Az újraindítás első lépései a 2,5 millió oltáshoz voltak kötve. Ezek érdemi enyhítést nem jelentettek, mert legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás.

A kormány próbálta a tömeget mérsékelni, például a 10 négyzetméteres szabályokkal. A kijárási korlátozás este 10-re módosult, részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig a vásárlói korlátok miatt. Az üzletek fél 10-ig lehetnek nyitva. Március 18-án 1 millió oltott volt, a szigorításról, kevesebb mint egy hónap alatt 2,5x-ösére sikerült növelni. Remélhetőleg még ebben a hónapban 4 millió fölött lesz az oltottak száma.

3 millió 950 ezer ember regisztrált eddig oltásra Magyarországon – mondta el Gulyás Gergely. 4,2 millió ember van, aki regisztrált vagy oltást kapott, az egészségügyi dolgozókat regisztráció nélkül oltották. Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. A nyugdíjasok levelet is kaptak Müller Cecília nevében. Remélhetőleg ettől jelentősen nő majd a regisztráltak száma.

A pedagógusok oltása is halad: a pedagógusok közül 34 ezren kaptak az oltási programot megelőzően is. Már az első oltás esetén is keletkezik védettség: a Pfizer már 80%-ban véd ilyenkor is, ez a vakcináknál rendkívül magas védettséget jelent – mondta el Gulyás Gergely, aki arra kérte a tanárokat, hogy vegyék fel az oltást.

Az érettségikről szólva azt mondta, a kormány májusi írásbeli és júniusi szóbeli vizsgákra készül. Júniusig mindenkit be tudnak majd oltani, akit csak lehet. Kérdésre válaszolva mondta el, hogy a 16-18 évesek oltása ügyében a kormány a szakemberekre hallgat, de csekélynek tartják a megfertőződés esélyét, így a 18 éven felüli populáció oltására koncentrálnak. Gulyás elmondása szerint május végéig mintegy 7-7,5-8 millió oltás lesz Magyarországon.

Gulyás Gergely kiemelte, az újabb nyitásról,

a korlátozások lazításáról akkor döntenek majd, ha meglesz a 3 millió beoltott, ami 5-6 nap alatt elérhető.

Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, de a bértámogatás április egész hónapra megilleti őket.

A vakcinaigazolvány kedvezményeiről a kormány később dönt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az idősek soron kívül megkapják már az oltást és a fiatalok oltatását is elkezdték. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljon. Hozzátette: a hónapban mindenki várhatóan be lesz oltva, aki regisztrált.

A miniszter újságírói kérdésre ismét úgy fogalmazott, hogy szerinte

április végére már a teraszokra ki lehet ülni, ha így halad az oltási program.

Az AstraZenecával kapcsolatosan Gulyás Gergely elmondta: a vakcinával az Egyesült Királyságban 18 millió embert oltottak be, az oltás biztonságos, minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Arra kért mindenkit, hogy mivel a gyógyszergyárak konfliktusai okozzák részben a vakcinákkal kapcsolatos dilemmákat, ezeknek ne dőljön be a lakosság. Hozzátette: az AstraZeneca biztonságos, bevizsgált és védettséget ad.

Forrás: népszava.hu/magyarnarancs.hu


'21. 04. 08.

Feliratkozom hírlevélre