Egyre több fiatal kerül kórházba poszt-Covid tünetekkel – ObudaMost

Egyre több fiatal kerül poszt-Covid tünetekkel a Szent Ferenc Kórház tavaly óta működő rehabilitációs osztályára – derül ki Toldy-Schedel Emil főigazgató szavaiból, aki az InfoRádiónak beszélt erről.

A szakember szerint a tünetek alapvetően hasonlóak az eddigiekhez: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés jelentkezhet, valamint a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, illetve a gyerekeknél a tanulási zavar.

A főigazgató hozzátette:

azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakran több héttel később jelentkeznek, főleg a mentális jellegűek, mint például a depresszió.

Toldy-Schedel Emil szerint korábban a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid szindrómát, ez ma már azonban 30 százalék körüli. Ennek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, a másik pedig, hogy

egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az is a Covid-fertőzés következménye.

A Szent Ferenc Kórház Covid-fertőzés utáni rehabilitációs lehetőségek nevű Facebook-oldalán az érintettek egy kérdőív alapján tájékozódhatnak, kell-e orvoshoz fordulniuk a tüneteik miatt.

Forrás: hvg.hu/infostart.hu


'21. 04. 07.

Feliratkozom hírlevélre