Veszélyben a metróközlekedés a járvány miatt – ObudaMost

Elég néhány új fertőzött és le kell állítani a metrót. A kormány mégsem töri magát a BKV dolgozóknak ígért oltással – írja a népszava.hu.

A Népszava értesülései szerint az M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak. Egyre több munkatárs esik ki betegség miatt a BKV-nál, ha ez a tendencia így folytatódik tovább, akkor az a metrók le állásához is vezethet.

Február vége óta rohamosan nő a koronavírus fertőzöttek száma a BKV-nál. A Népszava információi szerint tavaly március óta összesen csaknem ezer munkatárs betegedett meg, vagy volt igazolt kontakt személyként karanténban. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 127 fő, de összesen 179-en vannak karanténban. Már a cég dolgozói között is szedett halálos áldozatot a járvány.

A lap értesülései szerint a a fővárosi önkormányzatnál tartott háttérbeszélgetésen hangzott le az, hogy a kormány oltási tervében egyelőre nincsen részletezve, hogy kik azok akiket a munkakörük miatt kiemelten fontos lenne beoltani. Ezáltal kimaradtak a metróirányítók is, pedig a fővárosi önkormányzat fokozottan kérte az beoltásukat, de nem kaptak még vakcinát. A fontosságuk pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen a kisesésük esetén üzemképtelené válhatnak a metrók.

A Népszava szerint a metró üzemigazgatóságon nehéz a helyzet, ott ugyanis három olyan munkakör is van, amelynek dolgozói nem helyettesíthetők.

Központi forgalmi menetirányítóból, forgalmi szolgálattevőből, illetve energetikai diszpécserből alig néhány tucat van, megbetegedések esetén pedig a helyesesítésük nem lehetséges, hiszen alig van belőlük az országban – írja a népszava.hu.

A fővárosi kormányhivatal és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási munkacsoport vezetőjének kérésére már múlt hét végén leadták a metró- és a villamos-üzemigazgatóságok nélkülözhetetlen munkatársainak listáját. A mintegy száz főből azonban eddig senkit sem oltottak be.

Forrás: nepszava.hu


'21. 03. 05.

Feliratkozom hírlevélre