Operatív törzs: Az a célunk, hogy aki eddig regisztrált, beoltásra kerüljön húsvétra – ObudaMost

Már 80 év felett is oltanak az AstraZenecával, holnap összesen 74 ezer ember kap SMS-t arról, hogy mehet a hétvégén beoltatni magát – írja hvg.hu.

Müller Cecília szerint beigazolódtak a járványügyi számítások, ami nem csak az új fertőzöttek számában nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedésekben is: 622 főt ápolnak lélegeztetőgépen jelenleg, ezért arra kért mindenkit, fokozottan tartsák be a korlátozásokat, mert a vírus sokkal könnyebben fertőz most, mint a megjelenésekor – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Müller szerint fontos, hogy újabb szigorításokat csak akkor vezessünk be, ha már feltétlenül szükséges, ígérete szerint a mai kormányülésen született döntésről hamarosan mindenki értesül.

Holnaptól “külön fejezet kezdődik”: 18 és 60 év közötti 74 ezer krónikus betegnek küld SMS-t a kormány, ők az oxfordi AstraZeneca vakcinájával oltathatják be magukat az kijelölt oltópontokon. Valószínűleg a holnapi napon küldik ki az üzeneteket, és a hétvégén oltathatják be magukat. Az üzenetben ott lesz a kijelölt oltópont és az időpont is, Müller arra kért mindenkit, hogy ezeket az időpontokat fegyelmezetetten tartsák be az érintettek, ne érkezzenek korábban, és később sem, illetve a biztonság kedvéért mindenki vigyen magával innivalót, és legyen nálunk a taj-kártyánk, irataink is, öltözködjenek praktikusan, hogy könnyen be lehessen adni az oltást.

Jövő héten már százezer Szputnyik-vakcinával is elkezdenek oltani, de várható a Pfizertől és a Sinopharmtól is érkezik szállítmány, így Müller ígérete szerint most már megvalósulhat a kampányszerű oltás.

A tiszti főorvos szerint, ha mindenki elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő hétre 529 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon.

Az AstraZeneca-oltásokról elmondta, a szakirodalom és a tapasztalat alapján már korhatár nélkül, 18 éves kor felett adható bárkinek, mivel a 80 év felettieknél is hatékony.

Az oltási sorrend esetleges változtatásával kapcsolatban elmondta, valójában nem változik a sorrend, és dinamikusan egymás mellett oltanak különböző korcsoportokat.

“A sorrendet azt tartjuk, az a célunk, hogy aki eddig regisztrált, valóban mind beoltásra kerüljön húsvét tájékára”

– mondta, hozzátéve, hogy ez múlik a vakcinák beérkezésén is.

Forrás: hvg.hu


'21. 03. 03.

Feliratkozom hírlevélre