Több ezren hagyják ott az egészségügyet – ObudaMost

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató szerint a dolgozók nagyjából 95 százaléka írta alá az új szerződését. Kunetz Zsombor szerint ez azt jelenti, hogy 2-3 megyei kórház teljes egészségügyi személyzete esik ki a rendszerből.

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt.

Jenei Zoltán azt mondta, hogy több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését. Az arány akár még 96 százalékig is felmehet – vélekedett.

“Teljes garanciát lehet adni” arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás – jelentette ki Jenei Zoltán. Megjegyezte, hogy vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Kunetz Zsigmond egészségügyi szakértő Facebook-posztjában összehasonlításképpen azt írta: a kieső orvosok száma 2-3 megyei kórház teljes egészségügyi személyzetét jelentheti. 

Szerinte Jenei Zoltán nem beszél azokról a dolgozókról, akik önként vállaltak eddig túlmunkát. “Márpedig ez lesz a baj, hiszen magát az ügyeleti rendszert az önként vállalt túlmunka tudta fenntartani, ami most nem lesz. Nem szeretnék most sehol sem osztályvezető lenni, ha csak a mostani, vagy a jövő havi ügyeletekre gondolok. Persze ideig-óráig lehet a veszélyhelyzetet is tologatni, meg át- és kirendelni, de hosszabb távon ez nem fog működni. Osztályok, kórházak fognak bezárni és nem feltétlenül a szakmai indokoltság alapján” – írta. 

Forrás: MTI/OM


'21. 03. 02.

Feliratkozom hírlevélre