Merkely Béla: Gyorsan terjed a vírus a fiatalok között – ObudaMost

A harmadik hullám vírusmutánsai gyorsan terjednek a középkorúak és a fiatalok között, és súlyos tüdőgyulladást okozhatnak – figyelmeztet Merkely Béla.

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat, és az egészségügy már érzi is ennek hatásait – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban. Merkely szerint a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

A szakember szerint ennek azok az új vírusmutációk is az okai lehetnek, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között “talán még jobban terjednek”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva. Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: “azért van még tartalék”, majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók nagyobb biztonságban vannak az oltásnak köszönhetően, és a munkaképességük magasabb.

Merkely várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Azt pedig szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, csak fogadják el az elsőt.

A rektor szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll. Mint fogalmazott:

Előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg.

Bízik abban – tette hozzá –, hogy ebben az évben “teljes mértékben letudjuk a járványt”.

Forrás: MTI


'21. 03. 01.

Feliratkozom hírlevélre