Meghalni a semmiért – ObudaMost

A romák elleni sorozatgyilkosságok áldozataira emlékezünk

2009. február 23-án halt meg egy ötéves kisfiú, Csorba Robika. Ő volt az egyik áldozata a több mint egy éven át folytatott gyilkosságsorozatnak, amit kivétel nélkül cigányok ellen követtek el. Az áldozatok egyetlen bűne az volt, hogy cigánynak születtek.  A gyilkosságok oka kizárólag a gyűlölet volt.

Ki volt mindezért a felelős? Az elkövetőket elítélték. És a társadalom, amely tanúja volt az eseményeknek, hallgat. A gyűlölet, ami egy ötéves kisfiú életét követelte, nem tűnt el. Nagyobb erővel tombol, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Keblünkre kell ölelni az egész világot? Szeretni kell mindenkit? Nem lehetséges. De már mindenkit gyűlölünk, aki bármiben is más, mint mi. És cigánynak lenni Magyarországon még mindig az egyik legrosszabb ajánlólevél.

Pedig a történelem számtalanszor megmutatta, hova vezet a gyűlölet, és mi a következménye annak, ha származása miatt válik egyik ember a másik célpontjává.

Miért hallgatunk? Miért nem állt fel egy emberként az egész ország, amikor megöltek egy kisgyermeket azért, mert cigány?

A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny. Siralmas bizonyítvány rólunk, ha közömbösek maradunk egy gyermek halála iránt.

Hat ember meghalt a semmiért.

Csorba Robika idén lenne tizenhét éves.

„Isten, könyörülj meg nékünk,

Ne szenvedjen tovább népünk.

Megátkoztál, meg is vertél,

Örök csavargóvá tettél.”

(részlet a cigány himnuszból)

(L.Á.)


'21. 02. 23.

Feliratkozom hírlevélre