Gyermekeink jövője – ObudaMost

Nem minden gyermeknek jó megoldás, ha hatévesen iskolába megy

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint jogszerűtlen, hogy a kormány tavaly januárban életbe lépett szabályozása alapján a gyerekeknek hatévesen kötelező iskolába menni. Sok olyan gyermek van, aki lelkileg még nem érett az iskolakezdésre. Nekik sokkal nehezebb lesz a beilleszkedés, s jó képességeik ellenére is nagy valószínűséggel lesznek tanulási nehézségeik. Számukra sokkal kevesebb örömmel jár majd iskolásnak lenni, mint iskolaérett társaiknak.

Félreértés ne essék, ezek a gyerekek nem szellemi képességeikben maradnak el a társaiktól. Egyszerűen csak még nem elég nagyok ahhoz, hogy az óvodához képest sokkal szigorúbb rendszerben, más időbeosztás szerint tanuljanak. Nekik még szükségük van egy kis időre ahhoz, hogy magabiztos iskolások legyenek. Nem véletlen, hogy számos országban eleve hétéves korra minősítik iskolaéretté a gyerekeket.

Nehezen értelmezhető családbarátnak az olyan intézkedés, amely erőből dönt a gyerekek sorsáról, és szinte lehetetlenné teszi, vagy legalábbis nagyon megnehezíti a halasztási kérelmek elfogadását.

Hogyan várhatjuk el a gyerekeinktől, hogy sikeresen menjenek végig az úton, ha már a rajtnál akadályokat gördítünk eléjük?

(L.Á.)


'21. 02. 16.

Feliratkozom hírlevélre