Vörös kód – Baleseteket és áramkimaradást okoz a szibériai hideg – ObudaMost

Többfelé mínusz 10, de néhol akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet ma.

Délelőtt 10 órakor életbe lép a vörös kód, a hajléktalan embereket adott esetben fogadniuk kell a nem számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta:

a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

Mivel a hideg idő még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Narancs riasztás esetén, aki teheti, inkább ne induljon útnak.

A szibériai hideg főleg az ország északkeleti részén okozott fennakadásokat. Az autók, buszok, villamosok nem, vagy alig tudtak haladni az utakon, a közút munkagépei nem győzik járhatóvá tenni az útszakaszokat. Az ónos eső és a viharos szél fákat döntött ki és vezetékeket cibált le. Van, ahol lassan egy napja nincs áram. 

Balesetek országszerte

Eger közelében egy autó ütközött egy menetrend szerinti busszal. Jánoshalma mellett pedig a viharos szél leszakította egy kamion ponyváját és egy kisteherautóra fújta. Az M0-ás autóúton négy jármű ütközött össze.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adta ki a másodfokú, míg Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést a hideg veszélye miatt. Heves megyében arra kell készülni, hogy mínusz 15, míg Borsod és Nógrád megyében akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet.

Az előrejelzés szerint másutt jellemzően mínusz 14 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok. A csúcsértékek országszerte mínusz 8 és mínusz 1 fok között várhatók. A hétvégén is hasonlóan alakul a hőmérséklet.

Forrás: MTI/RTL Klub


'21. 02. 12.

Feliratkozom hírlevélre