Csak egy oltást kaptak mégis kiutaznak Dél-Afrikába a magyar kajak-kenusok – ObudaMost

Az olimpiára készülő sportolók úgy repültek el Dél-Afrikába edzőtáborozni, hogy bár elkezdték őket beoltani a koronavírus ellen, a vakcinából még csak az első dózist kapták meg – írja a Blikk.

Mint ismert, az oltás csak azután nyújt védelmet, hogy mindkét adagot  beadásra került. Az olimpikonokat egyébként a Moderna vakcinájának első dózisával oltották be, soron kívül.

A kajak-kenusok most nemcsak hogy elkaphatják, de tovább is adhatják a fertőzést. A Blikknek minderről egy névtelen forrás beszélt, aki azt mondta, hiába győzködték a vezetőket, félresöpörték az érveiket.

„A sportolókat az indulásuk előtti kettő-négy napban oltják be először. A négyhetes edzőtáborban nem tudják a második injekciót megkapni, csak hazaérkezésüket követően, az újabb rizikót jelentő utazás után”

– mondta a lapnak a szövetséghez közelálló forrás.

„Ép ésszel magyarázható indoka nincs a döntésnek a világjárvány kellős közepén, kellő vakcina hiányában. A szövetségben elnyomták tudományos érveinket. Kockáztatják a sportolók egészségét rövid- és hosszú távon, hiszen szövődmények alakulhatnak ki. Kötelező edzőtáborba küldik őket, olyan fenyegetéssel, hogy kimész vagy nem leszel válogatott”.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor, aki egyben a NOB alelnöke is azt mondta a lapnak, hogy nem érzi túl kockázatosnak az eljárást. „A kiutazás és a hazajövetel negatív teszthez kötött. Az, hogy az edzőtábor előtt nyílt lehetőség az oltásra, csak a Magyar Olimpiai Bizottság munkáján múlt. Az utazást enélkül is megszerveztük. Jelenleg tíz-tizenöt sportoló edz Dél-Afrikában, teljesen elzárva, a legnagyobb elővigyázatossággal. Tudjuk, hogy az első oltás nem ad védettséget nekik, de a jövőre nézve jobb helyzetben vannak, hiszen hazatérésüket követően a másodikat is megkapják.”

Forrás: blikk.hu


'21. 02. 09.

Feliratkozom hírlevélre