Gulyás: Március és április elsejétől részleges nyitás jöhet – ObudaMost

Gulyás Gergely elmondta, a járványügyi szakemberek véleményét meghatározónak tartják a döntésekben, de az is fontos, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a magyar emberek támogatását bírja.

Szerinte a járványügyi védekezés sikeressége abban rejlik, hogy a kormány eddig is egyeztette, mely korlátozásokat fogadják el a magyar emberek.

Február 15-i héten ezért online konzultációt indítanak a nyitás menetrendjéről.

Látják a veszélyeket is, a második hullám eddig lefelé ment, most stagnál, remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz, de a vírus mutáns változatainak terjedése akár 50 százalékkal nagyobb lehet, de ezek ellen is védenek a vakcinák.

Gulyás elmondta, ha minden jól halad, akkor óvatos és szakaszos nyitás lehet, legalább két ütemben:

március 1-től és április 1-től lehetnek részleges nyitások, de addig szükséges a jelenlegi szabályok betartása.

Gulyás szerint lényegesen nagyobb számban lehet majd oltani, mint az EU más országaiban,  mert rendelkezésre áll majd kínai és orosz vakcina. 

Az oltási rend halad, a gazdasági ügyeket illetően pedig egy gazdaságújraindító akciótervet fogadnak el. Erről már Orbán Viktor beszámolt. Gulyás hangsúlyozta, hogy továbbra is a munka alapú gazdaság fenntartása az érdeke mindenkinek.

A sajtó kérdéseire Gulyás elmondta, hogy

lesz a védettséget igazoló okirat vagy plasztikkártya, amely nem csak az oltottságot, hanem a védettséget is igazolja majd. 

Azokat is védettnek tekintik, akik a megelőző hat hónapban átestek a koronavíruson. 

A kormány Gazdaság-újraindítási akciótervet fogadott el, a cél a foglalkoztatottság fenntartása. Februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első negyed részét. A családoknak 6 millió forintos otthonfelújítási támogatási csomag jön, ebből 3 millió vissza nem térítendő támogatás, 3 millió kedvezményes hitel.

Február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek. A kormány jogértelmezése szerint a magánszemélytől, cégtől bérelt ingatlanok után sem kell ezt fizetni az érintett vállalkozásoknak. Február 15-től megjelennek az új uniós pályázatok, a kormány reményei szerint legalább 1000 milliárd forintot sikerül még idén kiosztani ezek révén.

Mi lesz azokkal az emberekkel, akik februártól 70 ezer ember veszítheti el az egészségügyi ellátásást? – kérdezték. Gulyás szerint ezek azok az emberek, akik nem fizetnek járulékot, ezért ha ezek az emberek jogosultak akarnak lenni az ellátásra, akkor be kell fizetniük a pénzt.

Úgy néz ki, hogy lesz nyári olimpia, ezért volt fontos, hogy az érintett sportolóknak legyen rendelkezésre álló védőoltás, ez 800-900 vakcina – mondta a Gulyás Gergely a sportolók koronvírus elleni oltásáról.

Budapesten lesznek Európa Bajnoki focimeccsek a nyáron – ezt is mondta Gulyás.

Emellett részleteket árult el a kínai vakcinabeszerzés üteméről is: ötmillió adagról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek. Vagyis összesen 2,5 millió embernek elegendő vakcinát kapunk Kínából, és már a hét végén érkezhet az AstraZeneca oltóanyag első adagja is.

Forrás: magyarnarancs.hu/hvg.hu


'21. 02. 05.

Feliratkozom hírlevélre