A Magyar Orvosi Kamara: Nem tudjuk tiszta lelkiismerettel ajánlani a kínai és orosz vakcinát – ObudaMost

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nyílt levélben kéri az OGYÉI-től azt, hogy hozza nyilvánosságra mind a Szputnyik V, mind a Sinopharm vakcina engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége csak a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI a kormányrendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát – közölte honlapján a MOK.

Sérelmezték, hogy a vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentum nem található az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi honlapján.

A Kincses Gyula elnök által jegyzett levélben a Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt kéri, hogy az OGYÉI hozza nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Ennek hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát”

 – áll a levélben.

A Magyar Orvosi Kamara azután tette közzé a levelet, hogy megjelent a világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben egy cikk az orosz vakcináról. Ebben a Szputnyik V vakcina harmadik tesztelési fázisából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatok alapján azt írták, hogy az oltóanyag 91,6 százalékban hatásos.

Az Orvosi Kamara már korábban is jelezte, hogy nem ért egyet a lazább oltásengedélyeztetéssel.

Forrás: hvg.hu/mok.hu


'21. 02. 03.

Feliratkozom hírlevélre