Gyámüggyel fenyegetik egy Momentumos kamasz családját – ObudaMost

A 17 éves fiú a Momentum ifjúsági szervezetének tagajaként még nyáron festett fel társaival egy lemosható “Lady MRD” feliratot a Külügyminisztérium parkolójába. A stencilezéssel Szíjjártó Péter adriai luxusjachtozására hívták fel a figyelmet. A szülők nem tudják, hogy valóban elvehetik-e tőlük a gyereküket politikai véleménynyilvánítás miatt.

„Már a rendőrségen megfenyegettek bennünket a gyámhatósággal. Megkérdezték, melyik iskolába jár a fiam. Nem értettem, miért fontos ez, mire azt válaszolták, hogy ilyen esetekben gyámhatósági eljárás is indulhat. Úgy tűnik tettek is érte, hogy ez így legyen”

– emlékszik vissza a tavaly szeptemberi kihallgatásra annak a 17 éves fiúnak édesapja, aki azért hívtak be a kapitányságra, mert 2020. augusztusában néhány aktivistatársával jachtparkolót alakítottak ki a Külügyminisztérium előtt – írja a 444.hu.

A Momentumos fiatalok akciója Szijjártó Péter tavaly nyári lebukására reagált. Júliusban ugyanis hiába kérte maga a miniszterelnök a magyarokat, hogy inkább itthon üdüljenek („Több Balaton, kevesebb Adria”), augusztusban a külügyminiszter mégis pont a horvát tengert és az ismert NER-oligarcha, Szijj László jachtját választotta a családi nyaraláshoz. A Lady MRD-on ejtőző Szijjártóékról az Átlátszó közölt fotókat:

Az akcióban a Momentum TizenX nevű ifjúsági szervezet tagjai vettek részt, köztük a 17 éves fiú is. A felfestést a Fővárosi Közterület-fenntartó távolította el, és ahogy a rendőrségi kihallgatáson kiderült, ennek költsége 4500 forint volt. 

„Mint egy nagy komoly nyomozás, úgy adták elő az egészet” 

– emlékezett vissza a fiú édesapja arra, ahogy az üggyel szembesítették őket a kapitányságon. A fiú szerint ez azért is tűnt nevettségesnek, mert ők az igazoltatáson mindent részletesen elmondtak. Az édesapa úgy érezte, a kihallgatást végző rendőr meg is sértődött rájuk, amiért nem veszik elég komolyan az eljárást. 

„Elmondtam nekik, hogy nem őket nem vesszük komolyan, hanem a helyzetet. Kérdeztem is, hogy ha most az utcára a gyerekek felfestenek egy ugróiskolát, akkor is el fog járni a rendőrség?”

Az eljárás ellen már akkor szerettek volna panaszt tenni, de a rendőrök először megtagadták. Az apa viszont készült, és pontosan idézte a rendőröknek a törvény szövegét, így sikerült elérnie, hogy egyáltalán felvegyék a panaszaikat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghallgatás nélküli eljárásban szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette a momentumos aktivistákat. Az akció idején ketten voltak fiatalkorúak, de az elsőrendű vádlott azóta betöltötte a 18-at, ezért a gyámügyi védelembe vételi eljárást csak az egyik fiúnál kezdeményezték.

Hogy ez pontosan mit jelent, vagy hogy elvehetik-e Ákost a szüleitől, azt még a család sem tudja.

Forrás: 444.hu


'21. 01. 31.

Feliratkozom hírlevélre