Gulyás Gergely: Ha valaki nem bízik egy vakcinában, választhat egy másikat – ObudaMost

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a mostani számok alapján nincs esély lazításra – írja a hvg.hu.

Bár a kormány tegnapi ülésén megállapította, hogy Európa nagyrészében már a koronavírus harmadik hulláma megy, Magyarországon javulnak a koronavírus-statisztikák Gulyás Gergely szerint. A jelenlegi intézkedéseket a jövő heti kormányülésen vizsgálja felül, de “ameddig nem csökkennek a számok, vagy nem kezdődik el a tömeges oltás, addig a jelenlegi számok alapján nincs lehetőség lazításra”.

A tömeges oltásról elmondta, az EU által biztosított vakcinamennyiség biztosan kevés az elkezdéshez.

Gulyás újra elmondta, hogy mindenkivel tárgyal a magyar kormány, akitől van esély vakcinákat szerezni.

“Olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már többmillió embert oltottak, Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak minősített vakcinákkal lehet oltani”

– mondta.

“Ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti azt, hogy amikor az általa preferált vakcinából elegendő lesz, akkor kerüljön sorra”

– mondta, hozzá téve, hogy Szijjártó Péter hamarosan Moszkvába utazik oltóanyagról tárgyalni.

Az új egészségügyi törvényről elmondta, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak: aki praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja, de ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha egyáltalán nem vesz részt, akkor 30 százalékkal emelik a fizetéseket. Ez vonatozik a fogorvosokra is.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a Lánchíd felújításának drágulása neki úgy tűnik, “a főváros számára nincs különösebb jelentősége a pénznek”, mivel szerinte ha elfogadták volna az előző feltételeket, olcsóbb lehettett volna a felújítás, és már majdnem kész is lenne.

Az orosz és a kínai vakcina engedélyezésére irányuló esetleges állami nyomásról beszélve Gulyás elmondta, senkire nem helyeznek nyomást, és a szakmai protokollok betartását kérte a hatósgoktól. “De figyelembe kell venni, hogy ezrek vesztik életüket, akiket ha beoltottunk volna, nem haltak volna meg” – mondta, kiemelve, hogy fel kell gyorsítani az engedélyeztetéseket, mert emberéletekről van szó.

“Az AstraZeneca oltóanyag engedélyezése még mindig nem történt meg az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban már ezzel oltják az embereket, de Kínáról sem gondolnám, hogy olyan anyaggal oltja be a lakosait, ami káros.”

A miniszter elmondta, keresik a lehetőségeket, hogy tartsák kordában a határokon túlnyúló techcégeket azért, hogy betartsák a szólásszabadságot, mivel szerinte ezeknél gond van ezzel, és számon sem lehet kérni őket érte.

Valószínűleg távoktatásban fog folytatódni az egyetemi oktatás.

A Pfizer/Biontech vakcinák szállítási üteméről kapott kérdésre azt válaszolta, eddig 331 ezer adagot kapott belőle és a Modernából Magyarország, mára nagyjából 140 ezer embert oltottak be.

“Az, hogy a jövőbeli ütemezés hogy fog alakulni, arra vannak előrejelzések, de ezek valóságtartalma megkérdőjelezhető.”

Az orosz és kínai vakcinák mennyiségéről azt monta, a Szputnyikról pénteken fog tudni nyilatkozni Szijjártó Péter a tárgyalások után.

“Úgy tűnik, hogy az a kapacitáshiányt, ami eddig fennált, meg tudta oldani Oroszország. A Sinopharmmal gyakorlatilag megállapdtunk egymillió vakcina azonnali szállításában, de ehhez az kell, hogy az OGYEI legalább az ideiglenes engedélyt kiadja. A kínaiak ennél nagyobb számú vakcina szállítására is képesek.”

A kormány továbbra sem tervezi, hogy háziorvosoknál is lehessen regisztrálni országra.

A beoltott embereknek járó esetelges előnyökről, és a vakcinaútlevélről elmonda, egy plasztikkártyát mindenki fog kapni a védettségről akkor is, ha már beteg volt és akkor is, ha beoltották, “az ő esetükben például az este 8 utáni tilalom fenntartásának semmi indoka nem lesz.” A részletekről még nem döntött hivatalosan a kormány.

A szállodák esetleges nyitásáról azt mondta, hogy az is lehetőség, hogy ha kellő számban vannak beoltott emberek, akkor nincs ok arra, hogy fenntartsák a korlátozásokat.

“Azon dolgozunk, hogy ne a legrosszabb forgatókönyv lépjen életbe, amiről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke beszélt”

– mondta.

Gulyás Gergely a szerdán beiktatott Biden-kormányról elmondta, ők minden új kormánynak beiktatják a bizalmat, úgyhogy egyelőre csak gratulálni tudnak az Egyesült Államok új adminisztrációjának.

A német CDU új elnöke, Armin Laschet érkezését továbbra sem tartja arra utaló jelnek, hogy a Fideszt kidobnák a Néppártból, miel szerinte a CDU továbbra is a Fidesz egyetlen szövetségese a német politikában.

A 25 ezer fő feletti városok elvont iparűzési adójának megtérítéséről azt mondta, mindenkivel nyitottak a tárgyalásra, ellenzéki és kormánypárti vezetésű városokkal is, egyedi tárgyalásokat érdemes ezzel kapcsolatban folytatni a kormánnyal. Szerinte az iparűzési adóbevétel 10 százalékától esik el a települések egy része, ráadásul ez ott marad a gazdaságban.

A vakcinák közti választás lehetőségét is részletezte: az oltási rendben sorra kerültekből értesítéskor kérdezik meg, melyiket választja.

“Aki valamelyikben nem bízik meg, annyi hátrány érheti, hogy meg kell várnia, ameddig érkezik abból, amelyikben megbízik”

– mondta.

Kommentálta azokat a híreket is, amik szerint kidobtak fennmaradó vakcinákat, és álhírnek minősítette, és szerinte arról sincs szó, hogy a kormány dugódíjat tervezne bevezetni a Budapestre tervezett Galvani-híd miatt.

A miniszter kiemelte, az az orvos, aki megkerüli az oltási rendet, hivatali visszaélést követ el, de egyelőre nem tudni olyan esetről, hogy valaki megtette volna, viszont szerinte ha maradt oltóanyag valahol, akkor azt mindenképp hasznosítani kell.

2019-ben 65,5 százalék volt az államadósság, ez 2020-ban 80 százalék fölé emelkedett, de szerinte ez az európai középmezőny, és nem is meglepetés.

A Pfizet/Biontech vakcinák szállításának lassulásáról elmondta, az EMMI megvizsgálta a céggel kötött szerződést, és ebből kiderült, hogy a cégnek van lehetősége eltérésre a szálltási mennyiségben, és nem szankcionálható.

Forrás: hvg.hu


'21. 01. 21.

Feliratkozom hírlevélre