Műemléki védelemmel mentené meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét – ObudaMost

A műemléki védettségi eljárás befejezéséig, amit gyorsított ütemben folytatnak le, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni – közölte a Miniszterelnökség.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását

– közölte szombaton a Miniszterelnökség. Az eljárás befejezéséig – amit gyorsított ütemben folytatnak le – az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

Múlt héten derült ki, hogy a főváros építészeti örökségének újabb két, értékes darabját ítélték bontásra. Az egyébként mindennapos rombolás most mégis nagyobb visszhangot keltet, mivel a két célba vett épület kultikus helynek számít. Az egyik a mai Kazinczy utca 55. szám alatt lévő ház, melyben nem Wichmann Tamás legendás kocsmája volt, de a magyar kártya is itt született, a másik pedig, mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk a Márvány utca 6-8. alatti Márványmenyasszony, a legrégebbi budai étterem, amelyben például Széchenyi István és Wesselényi Miklós is megfordult. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a más esetekben a beruházóknak kedvező kormány figyelmét is felkeltette az épületek jövője.

Mivel az építéshatósági jogkörök teljes mértékben elkerültek az önkormányzatoktól, azok tehetetlenek, az épületek sorsa így teljes egészében a kormány kezében van.

Forrás: hvg.hu


'21. 01. 16.

Feliratkozom hírlevélre