Megjelent Magyarországon is a mutáns koronavírus – ObudaMost

A koronavírus brit mutációja 50-70 százalékkal gyorsabban fertőz, jellemzően a fiatalokat érinti jobban, de a betegség lefolyása nem súlyosabb.

Három embernél igazolták itthon a koronavírus brit mutációját – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Azt mondta, az új mutáció rendkívül gyorsan terjed, a megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb az eddigi koronavírusénál. Müller elmondta, rendkívül változékony vírusról van szó, egyelőre viszont a kifejlesztett vakcinák gyártói állítják, a vakcinák jók a mutánsok ellen is.

A Telegraph korábban arról írt, Lawrence Young, a warwicki egyetem professzora szerint két oka van annak, hogy az új vírus jobban fertőz, mint az előző változata. Az egyik az, hogy jóval ragadósabban kapcsolódik az emberi testben lévő ACE2 receptorokhoz, a másik pedig az, hogy a torokban jellemzően sokkal több ilyen vírus mutatható ki, mint az első variáns esetében. Ő is hangsúlyozta, nincs bizonyíték, hogy az új változat súlyosabb betegséget okozna, az viszont bebizonyosodott, hogy ez a törzs könnyebben fertőzi meg a gyerekeket, mint a korábbi változat.

A gyerekeknek ugyanis jóval kevesebb olyan receptora van, amelyek összekapcsolódhattak a régi törzzsel, ám az új változat, amely jobban ragad a receptorokhoz, ezt a különbségek jelentős részben kiküszöböli.

Rusvai Miklós víruskutató a Blikknek a mutációval kapcsolatban azt mondta, “ha például egy zsúfolt üzletben eddig el tudtuk kerülni a fertőzést, ezután nem biztos, hogy azonos körülmények között megússzuk.” Rusvai szerint ha nálunk is elterjedne a mutáció, az keresztülhúzná a várakozásokat, azaz a jelenlegi korlátozások mellett is csak lassabban csökkenhet a fertőzések, a betegek és a halálesetek száma.

Forrás: hvg.hu


'21. 01. 13.

Feliratkozom hírlevélre