Hamarosan dönthet a modellváltásról négy orvosképző egyetem – ObudaMost

Az innovációs és technológiai miniszter állítása szerint az intézményekre bízza, hogy leválnak-e az állami költségvetésről.

“Az orvos- és egészségtudományi egyetemek” maguk dönthetnek arról, akarják-e azt a modellváltást, amelyet nyolc intézményben már bevezettek, további kettőben pedig hamarosan áttérnek rá – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Megjegyezzük, hogy Magyarországon csak egy orvos- és egészségtudományi egyetem van, a Semmelweis Egyetem, a másik három érintett intézmény – a debreceni, a pécsi, és a szegedi egyetem – tudományegyetem, aminek történetesen van orvosi karja is.

Mindenesetre Palkovics László hangsúlyozta, hogy

az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az “orvos- és egészségtudományi egyetemek” ezt kifejezetten kérik,

a rektorok pedig azt ígérték, hogy heteken belül döntés születik a folytatásról.

Január elején derült ki, hogy kilátásban van a fenntartói átszervezés a nagy vidéki tudományegyetemeken és a fővárosi Semmelweis Egyetemen is. Az intézmények elismerték, hogy tárgyalnak a fenntartóváltásról.

Az felsőoktatási intézmények közül elsőként a Corvinus Egyetem működését választották le az állami költségvetésről 2019 nyarán. A tavaly alapítványi egyetemmé váló többi intézmény működését lényegében továbbra is főként az állami költségvetésből finanszírozzák.

Forrás: MTI


'21. 01. 13.

Feliratkozom hírlevélre