Gulyás: Egyelőre maradnak a járványügyi intézkedések – ObudaMost

Jövő héten felülvizsgálja az intézkedéseket a kormány.

Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány a járványügyi adatok alapján – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ennek estleges megávltoztatásáról a jövő héten döntenek.

Az új fertőzések száma nagyjából konstans, de mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és több antiégtesztet is használnak., ezért ezért magasabbak az újabb adatok. A kormány nyilvánosságra fogja hozni a hétvégén a tömeges tesztelések eredményeit.

A jövő héten ismét áttekintik a helyzetet és döntenek az esetleges szigorításokról. Gulyás Gergely azt is elmondta, a Pfizer cég jelezte, hogy hiába van megállapodása az Európai Unióval és Magyarországgal vakcinaszállításról, ha elkészülnek az oltóanyaggal, akkor először az Egyesült Államokba szállítanak majd. – Ebből is látszik, hogy ezen a téren nem működik a szolidaritás – mondta a miniszter.

Ma Budapesten tárgyal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki az uniós költségvetéssel és a koronavírus krízisalappal kapcsolatos magyar-lengyel vétót tárgyalja meg Orbán Viktorral, Gulyás Gergely szerint a két országszempontjait írásba is foglalják majd. A miniszter emlékeztetett, hogy az EU-ból 4 milliárd eurót kapunk évente, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból profitként az uniós cégek – „ebből is látszik, hogy az uniós pénz nem könyöradomány, hanem kölcsönös előnyök alapján juttatott forrás”.

Gulyás szerint Soros György Project Syndicate-ben megjelent, a magyar és a lengyel kormányt többek között a migrációval kapcsolatos cikkéből egyértelműen kiderül hogy politikai szempontok állnak a támadások mögött, a nyugati sajtószabadság helyzetét pedig jól érzékelteti, hogy a lap Orbán Viktor válasz cikkét nem közölte le.

A kormány nem döntött a Magyar Kereskedelmi-, és Iparkamara tervéről a helyi iparűzési adó felfüggesztéséről, de folyamatosan gondolkodik a kisvállalkozások terhének csökkentéséről.

 Pintér Sándor az Operatív Törzs vezetőjeként irányítja az új kórházirányító csúcsszervezetet, a Kórházi Főigazgatóságot. Március óta 5 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg és 15-en hunytak el. Gulyás Gergely szerint minden szakmai szervezet minden egészségügyi adatot megoszthat a nyilvánossággal, a kormány is „azt tartja szem előtt, hogy alaposan, nyíltan és őszintén tájékoztassunk, a magyar adatszolgáltatás a legnaprakészebbek közé tartozik”.

Gulyás szerint olyan helyzet több okból sem állhat elő, hogy nem jön uniós pénz Magyarországra, hiszen a mezőgazdasági támogatások akkor is érkeznek, ha vétózzuk a költségvetést és a korábban lekötött pénzek is érkeznek még két évig, ráadásul bázis alapon egy elfogadott költségvetés hiányában is érkezhetnek uniós támogatások a korábbi hét éves büdzsé számai alapján.

Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző cégeinek állami megrendeléseivel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a magyar szabályozás az uniós gyakorlatot követi.Az oktatási intézményeken nem csak a pedagógusokat, hanem minden ott dolgozót tesztelnek, aki önkéntes alapon részt vesz a programban.

A miniszter szerint aki ma iskolában dolgozik, és megfertőződik, annak 100 százalékos táppénzt kell biztosítani, erre irányuló szabálymódosítást kezdeményeznek majd. 

A választókerületek esetleges átrajzolásával kapcsolatban Gulyás Gergely a 444.hu kérdésére azt is elmondta, erre csak az ellenzékkel egyeztetve kerülhet sor, de ilyen indítvány nem érkezett, ezért „majdnem biztos, hogy a 2022-es választásokon a jelenlegi választókerületek szerint választhatunk majd”. (Ez azonban nem felel meg a valóságnak, a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea ugyanis beterjesztette a parlament elé Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda nyáron lemondott elnökének javaslatát két Pest megyei választókerület határainak átszabásáról, erre éppen a hatályos jogszabályoknak való megfelelés érdekében lenne szükség ugyanis az érintett választókerületek népessége a 2018-ashoz képest jelentősen megváltozott.

Forrás: nepszava.hu

Hatezer felett az új fertőzöttek száma

6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.


'20. 11. 26.

Feliratkozom hírlevélre