Varga Mihály: Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el az operatív törzs – ObudaMost

Kevesebb személyes találkozást és gyorsabb ügyintézést szeretne a gazdaságvédelmi operatív törzs elérni, ehhez pedig egy olyan javaslatot tettek, amelyet fél éve megígért a kormány, valamint öt olyat, amely a digitalizáció terjedésével a járványtól függetlenül is időszerűvé vált már.

Varga Mihály hétfőn azt ígérte, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülése után jelenti be az újabb gazdasági döntéseket. Akkor még csak annyit mondott el a pénzügyminiszter a részletekről, hogy ezek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik majd a pénzügyek intézését.

Kedden kora délután a pénzügyminiszter a Facebookon jelentette be a hatpontos javaslatcsomagot. Az intézkedések a következők:

  • Ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is,
  • az elektronikus banki ügyintézést kiterjesztik,
  • a földhivatali ügyintézésben is több iratot benyújthatunk elektronikusan,
  • díjmentessé válhat széles körben az ingatlanok értékbecslése is, ezt egy erre létrehozott adatbázis alapján végzik el a bankok,
  • az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködést is felgyorsítják és egyszerűsítik,
  • a bankszámláknál pedig bevezetik a digitális dokumentumkezelést.

Vagyis a most bejelentett hat pont közül az első olyan, amelyet már áprilisban megígért a kormány, a többi ötre pedig előbb-utóbb amúgy is sor került volna, ahogy terjed a digitalizáció – természetesen ettől még jól jön a járvány visszaszorítása szempontjából is az, hogy csökkentik a személyes ügyintézést.

A bejelentések több ponton is homályosnak tűnhetnek, de a miniszter kétperces videóbejelentkezésében a részletszabályokra nem tért ki, azokra várni kell, amíg rendelet lesz a tervekből.

Forrás: MTI

A Fidesz tovább szigorítaná az országos listaállítást

Volner János gondolt egyet és beadott egy módosítót, a Fidesz pedig támogatta. Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit – írja a Telex Sebián-Petrovszki Lászlóra hivatkozva.


'20. 11. 24.

Feliratkozom hírlevélre