Elindult a magyar streamingszolgáltatás, a FILMIO – ObudaMost

Elindult csütörtökön az ország első csak magyar filmeket tartalmazó online filmtára, a FILMIO. A Nemzeti Filmintézet által kezdeményezett, egyelőre csak Magyarországon elérhető streamingszolgáltatás kínálatában mintegy 220 produkció, köztük 160 mozifilm szerepel.


A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is, reklámok nélkül elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont – ahogy azt Káel Csaba kiemelte – a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása.

“Kultúrtörténeti pillanatról beszélhetünk, hiszen a FILMIO-n keresztül a közel százhúsz éves magyar mozgófilm-kincs vált bárki által elérhetővé, folyamatosan bővülő kínálattal”

– mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a FILMIO csütörtöki online indításán.

A mintegy 220 most elérhetővé vált alkotásból több mint 160 nagyjátékfilm szerepel, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika-trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia.

Digitálisan felújított és restaurált változatban tekinthető meg százhúsz régi magyar filmklasszikus, mint a Hyppolit, a lakáj; a Mici néni két élete és ezekhez hasonlóak.

A kínálatban szerepel az egyik első fennmaradt magyar mozifilm, Michael Curtiz (Kertész Mihály) 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc és a választék hétről hétre nő.

Az induló csomagban tizennégy cannes-i fesztiváldíjas, nyolc Oscar-jelölt, két Oscar-díjas, továbbá két-két berlini és európai filmdíjas alkotás található. A színészek közül Törőcsik Mari látható a legtöbb filmben, húszban.

Az induló havi előfizetési díj 890 forint, a regisztráció januártól 1190 forintra emelkedik, jövő tavasztól előfizetés nélkül egy-egy adott filmet is ki lehet kölcsönözni.

Káel Csaba elmondta, hogy a filmintézet tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes archívumának átvételéről. A FILMIO jelenleg kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetők lesznek.

A tervek szerint az új filmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt számos, kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet.

Forrás: MTI

Elhunyt Benkő László

Hosszú betegség után elhunyt Benkő László, az Omega alapítója – értesítette a rajongókat a zenekar. “Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát….


'20. 11. 19.

Feliratkozom hírlevélre