Az SZFE hallgatói elhagyják az épületeket de az ellenállást folytatják – ObudaMost

Sajtótájékoztatót tartottak az SZFE hallgatói délután, amelyben közölték, hogy elhagyják az épületeket és a kollégiumot a korlátozások miatt, azonban mivel a követeléseiket továbbra sem teljesítették az ellenállást folytatják.

“A vírus terjedésének megelőzése érdekében elrendelt intézkedéseket továbbra is kötelességünk betartani. Az SZFE november 11-től digitális oktatásra áll át, a korlátozások értelmében az épületeket, a kollégiumot el kell hagyni”

– közölték kedden délután, a Vas utcában tartott sajtótájékoztatón az egyetemfoglaló diákok.

Hozzáteszik, mivel követeléseik nem teljesültek, a minisztériummal pedig nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, a blokádot nem feladják, hanem magukkal viszik.

“Az ellenállás egy ideig az épületeken kívül folyik majd. Az egyetem mi vagyunk, de a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik. Az egyetem fizikai foglalásának első 70 napja azt demonstrálta, hogyan érdemes nemet mondani az elnyomásra. Ezt az ellenállást olyan mértékű támogatás övezi, amelyre nem is számítottunk”

– mondták, és megköszönték az utcában lakók türelmét, a rendőrség biztosítását, a magyar társadalomnak pedig azt, hogy mellettük álltak.

„Nélkületek, az erőt adó jelenlétetek nélkül, most talán nem lennénk ennyire biztosak abban, hogy tudjuk folytatni az ellenállást”.

A hallgatók hozzátették, úgy vélik, az a november 6-i fenntartói intézkedés, miszerint az oktatást felfüggesztik, a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg. A HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. A bíróság döntésének megalapozottsága érdekében, az egyetemen zajló oktatási tevekénység elismeréséért az Oktatási Hivatalhoz fordultak, az oktatást dokumentáló iratokat benyújtották.

Mint elmondták, a blokád alá vont épületben az elmúlt két hónapban minden órát megtartottak. Bíznak benne, hogy a hivatal ezt elismeri, és nem lehetetlenítik el a félévüket.

Nemrég a Telex írt arról, hogy a hallgatók megszavazták a blokád feladását, ám erre később a HÖK úgy reagált,

„a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumunk keretei közt jelenleg is közösen gondolkodunk, mivel követeléseink továbbra sem teljesültek”.

Forrás: hvg.hu

Az SZFE hallgatói folytatnák az ellenállást

Új helyzetet teremtett Orbán felsőoktatással kapcsolatos járványügyi bejelentése Éjszaka ugyanis felröppent a hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este megszavazták, feladják a hónapok óta tartó blokádot – írta meg több egyetemi forrásra hivatkozva a Telex. Ezt azzal indokolták, hogy a hallgatók úgy érzik, a tegnap meghozott újabb koronavírus-rendeletek miatt nincs lehetőségük a továbbiakban is…


'20. 11. 10.

Feliratkozom hírlevélre