Saját forrásból tesztel a főváros – ObudaMost

Karácsony Gergely sajtótájékoztatón jelentette be a fővárosnak a járvány megfékezése érdekében tett lépéseit, egyben reagált a miniszterelnök keddi bejelentéseire is – írja a Pesti Hírlap.

„Sokak számára a miniszterelnök tegnapi bejelentése csalódást okozott. Sokakban maradt hiányérzet” – kezdte Karácsony Gergely online sajtótájékoztatóját. Véleménye szerint, miközben Magyarország európai összehasonlításban is rosszul áll a második hullám mutatószámai alapján az érdemi lépések elmaradnak. „Nem a sikerpropaganda ideje van itt. A helyzet nem istenes, hanem pokoli. Naponta dőlnek a negatív rekordok és messze még a vége” – figyelmeztetett a főpolgármester.

Karácsony keveselte a bejelentett szigorításokat egyben hangot adott annak is, hogy az ingyenes parkolás újbóli bevezetése nem egyszerűen kevés a járvány megfékezéséhez, de kifejezetten ellene hat annak. „Hiába hozzuk fel a szakmai érveinket az ingyenes parkolás ellen, hogy közlekedési káoszt fog okozni, főleg így, hogy nincsenek érdemi korlátozások úgy, mint tavasszal. Szerintem nem a politikai haszonszerzésnek van itt az ideje. Lehet, hogy népszerű az ingyenes parkolás, de az biztos, hogy nem hasznos. A levegőminőség romlása segíti a járvány terjedését” – idézi Karácsony szavait a lap.

A tömegközlekedés kapacitásbővítésével kapcsolatban Karácsony kifejtette, hogy már eddig is tettek lépéseket, a kormány nyitott kapukat dönget. „Azt megszokhattuk, hogy kormánynak nem szívügye a közösségi közlekedés így fel sem tűnt nekik, hogy szeptember óta nagyobb a kapacitás, miközben 20-25 százalékkal alacsonyabb az utasok száma” – fogalmazott Karácsony hozzátéve, hogy ennek ellenére tovább fogják növelni a járvány elleni védekezés érdekében, miközben csökkennek a bevételeik és a kiadásaik nap, mint nap nőnek.

„Az világos, hogy mit vár a kormány az állampolgároktól és az önkormányzatoktól. Ami fájóan hiányzik az annak a bejelentése, hogy mit fog tenni a kormány saját hatáskörében” – vezette fel Karácsony, hogy véleménye szerint a tesztelés nagy arányú bővítésére lenne szükség. „ Kevés a teszt és elfogadhatatlanul lassan érkeznek meg az eredmények. Van olyan önkormányzati fenntartású intézmény, ahol 10 napot kellett várni az eredményre. Így nem lehet hatékonyan védekezni. A főváros éppen ezért átvállalja az állam feladatait, intenzív tesztelés, 100 ezer új antigén tesztet szereznek be. Nem tűrjük tovább a kormány tétlenségét” – jelentette be a főpolgármester.

Forrás: Pesti Hírlap


'20. 11. 04.

Feliratkozom hírlevélre