Kötelezővé teszik hétfőtől a maszkviselést az éttermekben és a szórakozóhelyeken – ObudaMost

A nagyobb számú mintavételek miatt további 200 egységet vetnek be, hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok. Az Operatív Törzs szerint egy koronavíruson átesett személy 6 hónapig tekinthető védettnek az újrafertőződéssel szemben.

Megtartotta csütörtöki tájékoztatóját az Operatív Törzs, de Müller Cecília országos tiszti főorvos nélkül. Először Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról. Elhangzott: hétfőtől – vagyis november 2-től – a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjesztik a kötelezettséget.

A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik. (A maszkokat a tömegközlekedésben, színházakban, mozikban és az egészségügyi intézményekben továbbra is ugyanúgy viselni kell.)

Az Operatív Törzs szerint egy meredeken emelkedő második hullámban van Európa, így Magyarország is, ezért a korábbiaknál is fontosabb az óvintézkedések és a higiéniára vonatkozó szabályok betartása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek,

a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat.

Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Az Operatív Törzs most is kapott kérdéseket, melyek egyike az eü-dolgozók átirányítására vonatkozott. Mint mondták: eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint – fel vannak készülve a betegek ellátására.

A csütörtöki tájékoztatón a kitértek a napi adatokra is: ezúttal 2194 főnél mutattak ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és elhunyt 56, többségében krónikus beteg. Ezzel 1634 főre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Forrás: hvg.hu

Koronavírus miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés októberi ülése

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése – adta hírül Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán. “Több polgármester igazolt koronavírus fertőzött, más képviselők karanténban vannak, van, aki a teszteredményére vár” – indokolta Karácsony, miért maradt el a közgyűlés. A közgyűlést a lehető legkorábbi időpontban pótolni fogják – írja a főpolgármester, mindenkinek jobbulást kívánva.


'20. 10. 29.

Feliratkozom hírlevélre