Novemberben több nyugdíj jön – ObudaMost

Idén november 1-jétől − 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal kell emelni a nyugdíjakat és más, a jogszabályban felsorolt juttatásokat.

Napi.hu részletesen is felsorolja, mely juttatásokra vonatkozik az 1,2 százalékos emelés. Ezek többek között az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági ellátás, de a rehabilitációs ellátás is ide tartozik.

Mivel a Magyar Államkincstár adatai szerint 142,1 ezer forint az országos nyugdíjátlag,

az 1,2 százalékos kiegészítés korrekció 11 havi mértéke 18,8 ezer forintot jelent.

Ugyanakkor, mivel a 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60-139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága, a kézhez kapott összeg ennél várhatóan kisebb lesz.

A kincstári nyugdíjnaptár szerint idén novemberben 11-én utalják a nyugdíjakat, decemberben pedig jóval korábban, már a hónap elején, 1-jén megtörténik az utalás. A bankszámlára történő utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg. Akik postai úton kapják a nyugdíjat, azok az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott napon jutnak hozzá az adott összeghez.

Most azért emelkednek a nyugdíjak, mert az év eleji 2,8 százalékos emeléshez képest elérte a 4 százalékot a nyugdíjas-infláció mértéke. A szabályok szerint a kettő közötti különbség miatt lesz éppen 1,2 százalékos az emelés.

Forrás: napi.hu

Automatikusan hosszabbodik a hitelmoratórium

Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium, csak azt kell külön jelezni az érintetteknek, ha mégis továbbfizetnék hitelük törlesztőrészleteit – mondta a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, Gion Gábor csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. A műsorban arról beszéltek, hogy jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta…


'20. 10. 22.

Feliratkozom hírlevélre