Sikeresen megakadályozták a kiürítést az SZFE hallgatói – ObudaMost

A SZFE új kancellárjának Szarka Gábornak, a levelére reflektálva hirdettek nyílt sajtótájékoztatót az egyetem hallgatói az SZFE Vas utcai épülete elé.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a kancellár levelében utasította az SZFE hallgatóit, hogy 18 óráig hagyják el az egyetem épületét és egyben kollégiumát.

Ezután a bejelentés után, az este folyamán, rengeteg ember gyűlt össze az SZFE hallgatói által meghirdettet sajtótájékoztatón.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3400060263410663

A diákok bejelentették, hogy semmilyen körülmény között nem hagyják el az egyetemet és annak kollégiumát, a kancellár által kiadott utasításnak pedig nem engedelmeskednek. Továbbá, hogy birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a VIII. kerületi jegyzőnél. 

Mindemelett péntek reggel, a hallgatók beadványt juttattak el az Alkotmánybírosághoz, amelyben panasszal élnek az egyetem működésének irányítására felállított alapítványt létrehozó törvénnyel kapcsolatban. A törvény szerintük alkotmányos jogokat sért és ezért kérik annak megsemmisítését.

A hallgatók szerint az épületek használatát nem tilthatja meg senki emelett, köszönik a főváros felajánlását, de tanulmányikat továbbra is a megszokott helyeiken folytatják és amíg az autonómiát nem garantálják nekik addig nem tágítanak. 

A tüntetés lezárultával az SZFE hallgatói kihirdették, hogy sikertelen volt a kiürítési kísérlet, sikeresen megvédték tantermeiket és kollégiumi szobáikat, emellett visszakapták az Ódry színpadot, ahol fórumaikat tartották.

A tüntetés október 23-án folytatódik, ugyanis akkora újabb megmozdulást szerveznek.

Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról

Causes event by Titkos Egyetem and Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK on Friday, October 23 2020 with 4.9K people interested and 1.7K people going.

Kiürítené az SZFE épületét a kancellár

Este hatig mindenki hagyja el az épületet – parancsolta meg Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett kancellárja. Az erről szóló levélben a járványhelyzetet nevezte meg az intézkedés indokaként. A kancellár levelét, amelyet alább közlünk, a Népszava szúrta ki.„Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét…


'20. 10. 16.

Feliratkozom hírlevélre