Sikerült megvédeni a Hajógyári-szigetet – ObudaMost

Közösen, önkormányzati és civil összefogással, úgy tűnik, sikerült megvédeni a Hajógyári-szigetet. A Pest Megyei Kormányhivatal 2020. szeptember 23-i dátummal az Országos Vízügyi Főigazgatóság meghatalmazásából eljáró Viziterv Environ Kft. kérelmére megszüntette az Óbudai- (Hajógyári-) sziget mentén az árvízvédelmi mű létesítésére vonatkozó, folyamatban lévő környezeti hatásvizsgálati eljárást.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2020. június végén egy hirdetményből értesült arról, hogy a Hajógyári-szigeten árvízvédelem kiépítését tervezi a kormány. Ezzel kapcsolatosan a kerület polgármesteréhez, dr. Kiss Lászlóhoz semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett.

Kiss László közleményében ekkor azt mondta: „A kerületi önkormányzattal semmilyen szintű szakmai egyeztetés nem történt az elmúlt időszakban az Óbudai- (Hajógyári-) sziget árvízvédelmére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás ügyében. A kerületi önkormányzat semmilyen tervet nem támogat, amelynek köszönhetően a kerületi vagy a fővárosi zöldfelületek csökkennének.”

Az árvízvédelmi mű létesítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárásról az Óbudai Kutyások Egyesülete és a Hajógyári Kutyások közössége is értesült, akik pár nap alatt megszerveztek egy több mint ezer főt megmozgató békés demonstrációt, „Élőlánccal a Hajógyári-sziget fáiért” elnevezéssel.

A civil összefogáshoz a kerület polgármestere és Szabó Tímea, kerületünk Párbeszédes országgyűlési képviselője, valamint Budapest Főváros Önkormányzata is csatlakozott, valamennyien azt kérték a kormánytól, hogy bármilyen terve is van a Hajógyári-szigettel kapcsolatban, attól álljon el, mert az óbudai Hajógyári-sziget évtizedek óta hagyományosan a budapesti családok és a pihenni vágyók kedvelt helye. A WWF Magyarország pedig online petíciót is indított.

A demonstráción minden résztvevőt arra kértek, hogy vegyen részt az augusztus 26-án, a III. kerületi önkormányzat, majd azt követően a Pest Megyei Kormányhivatal által megrendezésre kerülő közmeghallgatásokon, és álljanak ki minél többen a sziget védelmében.

A közmeghallgatáson dr. Kiss László a következőket mondta el az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya jelen lévő képviselőinek: „Az Óbudai- (Hajógyári-) szigetet továbbra sem szeretnénk kétes szándékú befektetők kezében látni, éppúgy, ahogy ez a múltban is volt. A tervezett árvízvédelem ugyanis visszafordíthatatlan környezeti pusztítást okoz a szigeten. Nem új palota, nem új Manhattan, és nem is új Broadway, amire a kerületieknek szüksége van.”

A Pest Megyei Kormányhivatal közmeghallgatásán Karácsony Gergely főpolgármester, Szabó Tímea és Déri Tibor, Újpest polgármestere is felszólalt a hatástanulmány és a tervezett árvízi védmű ellen.

Az árvízvédelmi mű létesítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás megszüntetéséről szóló szeptember 23-ai végzés alapján most úgy tűnik, sikerült megvédenünk a Hajógyári-szigetet.

„Megnyugtató, hogy ez megtörtént, azonban a teljes sikert az jelentené, ha azt a jogszabályt is visszavonnák, amely kötelezi a kormányt a gát megépítésére. Szeretnénk világosan látni arra vonatkozóan, hogy továbbra sincsenek ingatlanberuházási tervek a szigeten. Ezért azt kérjük, hogy a kormány a Hajógyári-sziget területét vegye ki a kedvezményes lakásépítési áfás területek és a rozsdaövezetek listájáról” – foglalta össze dr. Kiss László.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy meghátrált a kormány, és visszavonta a hatásvizsgálati eljárás iránti kérelmet. Köszönjük dr. Kiss László polgármester és a WWF Magyarország hathatós segítségét, valamint külön köszönöm az Óbudai Kutyások Egyesületének és a Hajógyári Kutyások közösségének az összefogást” – osztotta meg gondolatait a siker kapcsán Gáspár Zsófi, az Óbudai Kutyások Egyesületének vezetője.

Forrás: obuda.hu


'20. 09. 26.

Feliratkozom hírlevélre