Marad a telefonos gyógyszerfelírás – ObudaMost

Diagnózison és terápiás javaslaton kívül ezután tanácsot és beutalót is adhat, gyógyszert is felírhat távgyógyítás során az orvos egy új rendelet értelmében.

Az eddiginél sokkal többféle kezelést végezhetnek csütörtöktől az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül. Ezt el is számolják nekik, de a technikai feltételekről az intézményeknek, vállalkozóknak kell gondoskodniuk. Véglegessé válik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerda esti rendelete szerint „telemedicina útján nyújtott egészségügyi szolgáltatás esetén” a szükséges infokommunikációs eszközt, illetve az adott ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket, az ellátásra vonatkozó eljárásrendet és betegtájékoztatót az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania. Ez jelenti a szélessávú internetkapcsolatot, a megfelelő, stabil adatátvitelt és adatbiztonságot, vírusvédelmet, illetve a videokapcsolathoz szükséges felszerelést. Egészségügyi szolgáltató pedig a jogszabály szerint „a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet”, vagyis a vállalkozó háziorvos is.

A rendelet eddig csak azt tette lehetővé, hogy az orvos diagnózist és terápiás javaslatot adjon anélkül, hogy személyesen találkozna a beteggel. Ezentúl, „ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik”,

  • tanácsadást végezhet,
  • betegirányítást láthat el,
  • beutalót adhat,
  • gondozást láthat el,
  • rehabilitációs tevékenységet végezhet,
  • gyógyszert és elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.

Az orvosoknak elszámolják, ha személyes találkozás nélkül EEG- vagy EKG-vizsgálatot végeznek telemetriával, vastagbélszűrés során telepatológiával mintát küldenek vagy értékelnek, dokumentált pszichiátriai tanácsadást nyújtanak telefonon.

A telemedicina, vagyis a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás lehetőségét véglegesen megtartjuk. Tegnap este…

Közzétette: Kásler Miklós – 2020. szeptember 17., csütörtök

Forrás: https://hvg.hu/

Egyre több olyan hely van ahol nincs elég nővér és betelt a lélegeztetőgépek száma

A kormányfő állítja, hogy felkészült az egészségügy, de a Népszava birtokába került levél szerint a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. A Korányiban már a szakemberek is fogytán. „Mindenki megnyugodhat: ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani” – jelentette be Orbán Viktor kormányfő szerdán, azután, hogy…


'20. 09. 17.

Feliratkozom hírlevélre