Magyarországon brutálisan tombol a járvány a virológus szerint – Obuda Most

Magyarország a lakosságra vetített esetek számában a második helyen áll Európában, megelőztük Spanyolországot és Olaszországot is. A következő hetekben meg fog ugrani a halálesetek száma – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen

„Senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van. Sajnos ez egyáltalán nem igaz” – ismerteti a Jakab által elmondottakat a 444.hu-nak a beszélgetésről írt cikke.

A napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és „80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről” – mondta Jakab, hozzátéve, hogy:

„Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni.”

A pécsi virológusok már múlt héten is a floridai példára hívták fel a figyelmet, ahol eleinte főleg a fiatalok körében terjedt a vírus, de 4-5 hét alatt továbbadták az idősebb korosztálynak, és újabb 2-4 héttel később a halálozási számok is emelkedtek – emlékeztet a 444.hu arra, miért aggasztóak a fertőzési számok annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben még nem követte a halálozási adatok emelkedése is.

Magyarországon a napokban újra el kezdett emelkedni az elhalálozottak száma is. A vírus keddre virradóan négy áldozatot szedett, amely szerdára nyolcra emelkedett.

A virológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi, első hullám kedvező adatai senkit ne ringassanak abba az illúzióba, hogy a második hullám is kevésbé fogja érinteni Magyarországot, mint a nyugat-európai országokat, hiszen helyzet már most is rosszabb nálunk:

„El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot. Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján. Ez a fekete igazság.”


'20. 09. 16.

Feliratkozom hírlevélre