Szívószálmentes lesz az Esernyős is – Obuda Most

Az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben vendéglátóipari egységek vállalják, hogy szívószál mentesen működnek.

A kezdeményezés a Felelős Gasztrohős Alapítvány indította el pár évvel ezelőtt. Az alapítvény célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. 

A szívószál mentes programhoz korábban kampány jelleggel minden év augusztusában lehetett csatlakozni. Azonban, ahogy egyre szembetűnőbbé válik a műanyag hulladék feldolgozásának problémája, több vendéglátóhely hajlandó vállalni az egész éves szívószál mentességet.

Az elhasznált műanyag szívószálak jó esetben hulladéklerakókba kerülnek, néha a szelektív gyűjtésen keresztül újrahasznosítják őket, és sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzik, ahol súlyos károkat okoznak a vízi élővilágban.

Sajnos a szívószálak újrahasznosítása nem igazán megoldott, a legtöbbnek az anyaga polipropilén, tehát újrahasznosítható lenne (kivéve, ha keverik polistyrollal, ami előfordul), így az elvileg jó, ha a szelektívbe dobjuk őket, de sajátos alakjuk miatt a daraboló/csomagoló gépek nem nagyon tudják kezelni, így vannak telepek, ahol kifejezetten ki is szedik a válogatók és inkább a lerakóba vagy az égetőbe kerülnek. Mivel ultrakönnyű (a poharadban is lebeg) az utcai szemetesből könnyen kikapja a szél és már viszi is hosszú útjára, le a csatornába, bele a Dunába, vagy épp a Balatonba (lásd a képen), ahonnan már egyenes út vezet a tengerekbe, óceánokba. Útja során vagy megeszi egy ponty, vagy kiszúrja egy lazac szemét, vagy felszippantja egy teknős… mielőtt csatlakozna társaihoz a Nagy csendes-óceáni szemétszigetben.

A Felelős Gasztrohős számításai szerint Magyarországon évente csak a vendéglátóhelyek 500 millió szívószálat használnak, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a földet.

A kampányt egyébként egy kilenc éves amerikai kisfiú találta ki, aki felismerte milyen felesleges erőforrás pazarlás ez a termék. Ez már lasan 10 éve volt, de úgy tűnik végre valóban eredményt hoztak a kissrác erőfeszítései.

Azok a vendéglátóhelyek, akik szeretnének a szívószálmentes kampányhoz csatlakozni, további infokat az alapítvány oldalán találhatnak.


'20. 07. 31.