Nem épül mobilgát a Hajógyárin – ObudaMost

Nem épül mobilgát, nem vágnak ki fákat a Hajógyári-szigeten. Egyik környezetromboló beruházását sem indítja el a kormány, a harmadik kerületiek tiltakozásának hatására.

Mi is csak a mai kormányinfóból, a sajtóhírekből tudjuk, a kormány a tiltakozások hatására elállt terveitől, nem indítja el sem a sportakadémia, sem a gát építését a Hajógyári-szigeten.

– mondja dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

Azon, hogy e friss döntésről minket, azaz az érintett önkormányzatot nem értesítették, azt kell mondjam, már meg sem lepődünk. Hiszen a kormány semmilyen témában nem egyeztet, nem is egyeztetett velünk, még a vészhelyzet idején sem, még a legégetőbb kérdésekben sem.

– tette hozzá.

A harmadik kerületi civilek példamutató összefogással és határozottsággal álltak ki ügyük mellett: nem kérnek a környezetromboló beruházásokból, épségben, a maga teljeségében szeretnék továbbszeretni a Hajógyári-szigetet. Tiltakozásképpen nem csupán tömegével írtak leveleket a központi hatalom képviselőinek, hanem élőláncot alkotottak a szigeten, így üzentek, az óbudaiak és a fővárosi polgárok is: magukénak érezik e gyönyörű természeti kincset, és ha kell, megvédik.

Nem csupán megköszöntem ezt a civil kurázsit, de magam is közéjük álltam, az élőlánc egyik láncszeme voltam, hiszen minden pontján vállalhatatlan voltak a kormány tervei.

– szögezi le dr. Kiss László.

A sportakadémia építése a több mint ezer fa kivágásával igen durva beavatkozás lett volna az ökoszisztémába, a gáttelepítése pedig éppen az hatékony árvízvédelmet akadályozta volna a Római-parton és Csillaghegyen.

– egészítette ki.

Előfordul, hogy arról kérdezik a polgármestert, mi az a határ, ameddig még elmennének, ameddig engednének valamilyen beruházást ezen a területen.

Semmilyet. Semmilyen beruházás mellé nem állhatunk oda, de még hallgatólagosan sem támogathatjuk, amely élő környezetünket veszélyezteti, amely a kerületben és a fővárosban élőket fosztaná meg akármekkora zöldterülettől.

– szokta válaszolni dr. Kiss László.

A polgármester, Facebook oldalán így kommentálta a hírt:

👍Óbudai-sziget👍

Néhány hete élőláncot alakítottunk a Szigetért. Megfogtuk egymás kezét. Akkor úgy fogalmaztam “most felmutatjuk az ujjunkat és remélem okos emberek értenek az ujj felmutatásából” reméltem, hogy a kormány letesz az Óbudai-sziget beépítésének szándékától. Most úgy tűnik meghátráltak. Örülök, hogy ha győz a józanság legalább most, legalább ma. Ez közösségünk, kerületünk sikere. Mindazoké, akik úgy gondolták megfogják egymás kezét és együtt állnak ki egy újabb környezetpusztítás megakadályozása érdekében.

Most, úgy tűnik felmutathatjuk az ujjunkat újra. 👍

Az eredeti bejegyzés megtekinthető itt:

https://www.facebook.com/KissLaszloBP03/photos/a.613937851960215/3409155005771805/?type=3&theater

Forrás: https://obuda.hu/


'20. 07. 31.

Feliratkozom hírlevélre