Véleményezze Ön is a hajógyári-szigeti gátépítést! – ObudaMost

A Hajógyári-szigetre tervezett gátépítéssel kapcsolatban a környezetvédelmi hatóság környezetvédelmi hatásvizsgálatot készített. A dokumentumot július 23-ig, csütörtökig emailben lehet véleményezni.

Az erről szóló, június 23-i keltezésű dokumentum szerint az érintettek a közzétetelt követő 30 napon belül véleményezhetik írásban a terveket az önkormányzat jegyzőjénél vagy a környezetvédelmi hatóságnál. Az iratból az is kiderül, hogy az ügyben augusztus 26-án tartanak egy közmeghallgatást is.

A Hajógyári-sziget árvízvédelemmel kapcsolatos dokumentációja elektronikus formában megismerhető ezen a címen.

Személyesen a teljes dokumentációba kérhető betekintés Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálati Irodáján (1033 Budapest, Harrer Pál u. 2.) ügyfélfogadási időben.

A véleményeket és javaslatokat elektronikus formában előzetesen elküldhetik Petruska Fanninak címezve a [email protected] címre, illetve telefonon a +3614784400 telefonszámon és [email protected], [email protected] email címeken.

A kerület legnagyobb Facebook csoportjában megfogalmaztak egy mintalevelet, amelyet szabadon használhat minden véleményezni vágyó:

Pest Megyei Kormányhivatal
Petruska Fanni részére

PE-06/KTF/17004/2020.
Környezetvédelmi engedély kiadása elleni tiltakozás

Tisztelt Petruska Fanni!
Tisztelt Környezetvédelmi Hatóság!

Alulírott ……….. (név) ……….. lakosként ezúton bejelentem, hogy tiltakozom
„Az Óbudai (Hajógyári) – sziget árvízvédelmének tervezési és komplex előkészítési feladatai” megnevezésű projekt engedélyeztetése kapcsán, mely Önöknél a PE-06/KTF/17004/2020 ügyszámon szerepel a környezetvédelmi eljárásban.

Indokom, hogy a Környezeti Hatástanulmányában szereplő tervezett beavatkozások a sziget páratlan ökológiai együttesét károsan érintenék.

Kérem, hogy ne adjanak engedélyt az építkezésre, a terület feltöltésére mely fák kivágását eredményezné, az ártéri ligeterdő- és a kamaraerdő elvesztését jelentené.

A tervváltozatok egyikét sem tudom támogatni.

Köszönettel és tisztelettel:

A Hajógyári-szigeten több fejlesztést is szeretne megvalósítani a kormány: oda tervezik a „Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát”, illetve felvetődött az szigeten megtalált római kori Hadrianus-palota rekonstrukciója is. Többek között ezek érdekében rendelkeztek még tavaly az árvízvédelmi rendszer kiépítéséről.

A gátakkal az egész szigetet meg akarják óvni az áradásoktól, de a beruházáshoz ki kellene vágni majdnem 3 hektár erdőt – körülbelül ezer fát –, a gátak és zsilipek rendszere viszont az árvízszintet is megemelné, ami még a Megyeri híd pillérjeinél is gondokat okozhat majd a beruházás klímakockázati hatástanulmánya szerint.

A beruházás és a vele járó fakivágások ellen tiltakozott Óbuda és a főváros tavaly ősszel megválasztott új vezetésén kívül több környezetvédelmi és civil szervezet is.

Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága korábban úgy döntött, hogy nem támogatja a gátépítést, Kiss László óbudai polgármester július elején felszólalt a tervek ellen az Óbudai Kutyás Egyesület által szervezett tüntetésen. Karácsony Gergely főpolgármester pedig arról beszélt, hogy nem jöhet létre a beruházás a szigeten a zöldfelületek indokolatlan kivágásával. A WWF Magyarország többek között arra figyelmeztetett, hogy a projekt az aktív ártér beszűkítésével megnöveli a főváros árvízveszélyeztetettségét is. A Főkert Zrt. a Hajógyári-sziget egyedülálló flórája és faunájára hívta fel a figyelmet.

A kormány ezekkel szemben úgy érvel, hogy a sziget zöldfelülete jelenleg rendezetlen és kihaszhálatlan, a gátépítések nyomán viszont szebb lesz, és védett az árvizektől, de utóbb jelezték azt is, hogy van alternatív javaslatuk.

Forrás: https://hvg.hu/


'20. 07. 21.

Feliratkozom hírlevélre