Milliárdokat kapott és kiemelt jelentőségű ügy lett a Hungaroring fejlesztése – ObudaMost

A Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg az a kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Hungaroring fejlesztését.

A kormány szerint erre azért van szükség, hogy 2027 után is biztos legyen a Magyar Nagydíj helye a Forma–1 versenynaptárában. Régóta téma, de négy éve már fixen ígérik, hogy most már elindul a Hungaroring – lassan nélkülözhetetlen – felújítása, de mégis egyre tolódik az összes határidő. Az ígérgetés ellenére az F1 nagyon szereti Magyarországot, 2026-ig van szerződés a Magyar Nagydíjra, miközben Monza, Spa és Silverstone is sokkal jobb pályákkal küzd a rendezéssel, a németekről nem is beszélve.

A kormány egyetért azzal, hogy a 2017-ben biztosított 5 milliárd forint felhasználásával, legfeljebb 1,6 milliárd forint erejéig a Hungaroring Sport Zrt. kezdje el kidolgozni a versenypálya főépületének korszerűsítését, valamint a későbbi fejlesztések előkészületét. A kormányrendelet végrehajtásának két felelőse Bártfai-Mager Andrea és Palkovics László.

A Magyar közlönyből az is kiderül, hogy Forma–1-es Magyar Nagydíj jogdíja 2021-ben 45 millió dollár (több mint 14 milliárd forint) lesz, ami 2027-ig az előző éves jogdíj összegének 4 százalékával növekszik majd.

További, a motorsporttal kapcsolatos kormányrendeletek:

  • Hajdúnánás külterületén MotoGP-versenypálya fog épülni.
  • 2023-ban 9,45 millió euróba (több mint 3,3 milliárd forint) kerül majd a magyar MotoGP-futam jogdíja, ezt követően évről évre öt százalékkal nő a jogdíj összege.
  • Létrejön a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség, amely a Debrecen és környéki motorsport fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Palkovics László feladatait hajtja végre. Ehhez a már meglévő Valor Hungariae nevű céget alakítják át.

Forrás: https://index.hu/

7 év alatt 6 milliárd forintot spórol az állam a Magyar Nagydíjon.

A Magyar Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján ízelítőt kaptak az újságírók, mennyire is lesz rendhagyó az idei Forma-1-es futam Mogyoródon. Az érkezésnél kikerülhetetlen lázmérés, majd szigorú, mindenre kitérő kérdőív várta a vendégeket, innen maszkviselet mellett lehetett a paddockig hajtani. A médiateremben egymástól két méterre, félkörben elhelyezett székeken néztek farkasszemet az érdeklődők Gyulay Zsolttal, a Hungaroring Sport Zrt elnök-vezér…


'20. 07. 16.

Feliratkozom hírlevélre