Hamarosan kiderül mekkora lesz a fizetés emelés a szakképzésben dolgozóknak – ObudaMost

Mintegy 35 milliárd forintnyi béremelést kapnak a szakképzésben oktatók.

Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára számolt be erről a csütörtöki Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ahogyan azt korábban is lehetett tudni, a szakképzésben dolgozó 32 ezer tanár bérét átlagosan 30 százalékkal fogják megemelni, ehhez pedig mint kiderült a kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít. A béremelés júliustól esedékes, az erről szóló ajánlatot május végéig minden oktató meg fogja kapni.

Mivel az iskolák vezetői dönthetik el, hogy kinek mekkora emelés jár, a döntéseket a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összeállított oktatói értékelési rendszer támogatja. A szempontrendszer és módszertani javaslat nyilvános, az ikk.hu honlapról elérhető – írják. Azt most is kiemelték, hogy törvényi rendelkezések garantálják, hogy senki nem járhat rosszabbul, az azonos munkakörben, változatlan feladatmennyiséget ellátó tanárok bére a mostani átállással nem csökkenhet.

A következő tanévtől új – osztrák mintára létrehozott – szakképzési rendszerben tanulnak majd a diákok. Az újdonság egyik része az ösztöndíjak megjelenése. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban az első időszakban általános, havi 8 ezer forint összegű ösztöndíjra lesz jogosult minden tanuló. A duális képzésben résztvevők kezdetben a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet. Kiderült, hogy a tanulók a sikeres szakmai vizsgát követően, annak eredményétől függően, 150-300 ezer forint közötti pályakezdő támogatásra is számíthatnak.

Közben zajlanak a vizsgák

Még a rádióinterjúban kitértek arra is, a szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elindult a vizsgáztatás, az első tapasztalataik jók, az iskoláknak sikerült megoldaniuk a koronavírus-járvány okozta nehézségeket, valószínűleg mindenki le tud vizsgázni. Reményeik szerint a nyári szakmai gyakorlatokat is meg lehet majd tartani, ahogy a járványügyi intézkedések enyhülnek.

A fizetésemelés nem csak a szakképzésben dolgozó tanárokat érinti, bár nem 30, hanem 10 százalékkal, de szintén júliustól emelkedni fog minden tanár fizetése.

Forrás: https://eduline.hu/


'20. 05. 21.

Feliratkozom hírlevélre