Petíciót indítottak az augusztus 20-i tüzijáték eltörléséért – Obuda Most

Két nap alatt 23 ezer aláírást gyűjtött az a petíció, amelyet az idei augusztus 20-i tűzijáték eltörléséért indítottak a szabadaHang felületén.

A tiltakozás szervezője Homonnay Gergely író, újságíró, aki így fogalmaz erről:

A pandémia utáni újrakezdést szerintem sokkal jobban szimbolizálná, ha lemondanánk erről a grandiózus pénzégetésről, és valami újat találnánk ki, amivel valóban méltóképp tudnánk ünnepelni a magyar állam születésnapját. Az erre szánt grandiózus összeget pedig azoknak a megsegítésére használnánk, akiknek most nagy szüksége van erre.”

A tiltakozás másik előzménye a Magyar Turisztikai Ügynökség egy korábbi bejelentése, amely szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát tervezik megszervezni. Az államalapítás előtt tisztelgő, hivatalos megemlékezéseket idén többnapos, a főváros egészét érintő Szent István-napi programsorozatként tervezi megtartani az MTÜ, új hagyományt teremtve ezzel.

A tűzijáték megtartása ellen a Momentum is tiltakozik. Úgy vélik, hogy ha augusztus 20-ra le is vonul a vírus, gazdasági hatásai még nem fognak eltűnni.

“Több százezer munkanélkülit, így több millió magyart hagy maga után komoly megélhetési válságban a vírus”

 – írták a Facebookon.

“Ilyen körülmények között, egy felelős kormány nem dobhat ki több százmillió forintot ünnepségekre, egy fillért sem fordíthatunk pár perces szórakozásra”

 – fogalmaznak a bejegyzésben, amely vasárnap került ki az oldalra.

A párt azt szeretné elérni, hogy a kormány idén ne tartsa meg az augusztus 20-i fővárosi ünnepségsorozatot, hanem az erre szánt összegből egy szolidaritási alapot hozzanak létre.

“A Magyar Szolidaritás Alapjából több tízezer nehéz helyzetbe került embernek tudnánk segíteni, ezzel pedig indirekt módon az egész magyar gazdaság új lendületet kaphatna egy súlyos válság közepén” 

– fogalmaztak a Momentum részéről.

Eközben a parlament törvényalkotási bizottságának javaslata is vihart kavart, ami szerint az augusztus 20-i ünnep alkalmából az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15. és 25. között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

Forrás: https://hvg.hu/

Kiemelt kép: Daniel Olah / Unsplash


'20. 05. 18.