A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információk Óbudán – Obuda Most

Cikkünk folyamatosan frissül!

Az önkormányzat legújabb közleménye a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekről:

2020.04.10.

A kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányrendeletben meghatározott felhatalmazása alapján, Dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere önkormányzati rendeletben a Római-partra és az Óbudai szigetre történő belépést érintő – a húsvéti ünnepek végéig tartó – további korlátozásról hozott döntést.

A járványügyi helyzetre és az elmúlt napokban több településen is tapasztalt “látogató-dömping” miatt,  2020. április 10-én 10 órától április 14-ig, az Óbudai sziget (Hajógyári-sziget) teljes területére, továbbá a Római-part az Aranyhegyi-patak torkolatától a Barát-patak torkolatáig tartó területére egyéni szabadidős sporttevékenység, gyalogos közlekedés és háziállat sétáltatása céljából sem lehet belépni.

A rendelet célja a III. kerületiek védelme.

A teljes rendelet itt olvasható.

2020.04.07.

Lelki támogatás a kerületieknek, iskolai-, óvodai-, és bölcsődei beiratkozások, hasznos telefonszámok, elérhetőségek. Aktuális híreinkben minden fontos kerületi információt egy helyen megtalál.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat lehetőséget biztosít lakosai telefonos lelki támogatására a veszélyhelyzet időszaka alatt. A délelőtti időszakban az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségközpontjának munkatársai, délután a kerületünkben dolgozó pszichológusok segítik a hozzájuk fordulókat.

Az általános iskolai beiratkozást a járványügyi helyzetre való tekintettel rendkívüli határozat szabályozza. A körzetes iskolákba május 21-ig lehet beiratkozni, a körzettel nem rendelkező iskolák a beiratkozást április 6-24 között tartják az intézményekben.

A kormányzat hétvégi döntéseivel jelentős forrásoktól fosztotta meg a III. kerületi önkormányzatot. A döntések következtében megnövekedett forgalomra és átmeneti parkolási nehézségekre is lehet számítani néhány helyen.

2020.04.03.

Sajnálatos módon a kerületben is csalók próbálják becsapni – főképp – az idős embereket. Egyrészt telefonon hívják őket, és a járványhelyzetre való tekintettel utca, ház fertőtlenítést ajánlanak fel pénzért, másrészt személyesen keresik fel a lakókat és hivatalos személyeknek kiadva magukat segítséget ajánlanak fel.

Az önkormányzat által felhatalmazott dolgozók, segítők :

  • az ellátás végzésére névre szóló, hivatalos bélyegzővel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek.
  • a szolgáltatásokért /bevásárlás, gyógyszerkiváltás/pénzt nem kérnek, csak a megvásárolt termékek blokkal igazolt árát kell utólag rendezni. Kérjük legyenek körültekintőek!

A veszélyhelyzet miatt sokaknak gondot jelenthet beszerezni társ állata eledelét, gyógyerét, adott esetben nem tudja ellátni egyedül maradt kedvencét. A III. kerület önkormányzat támogatási megállapodást kötött annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a rászoruló kisállat-tulajdonosoknak. 

2020.04.02.

A III. kerületben is több koronavírusos megbetegedés található. Pontos számokat valószínűleg sosem tudnak majd velünk közölni, talán az illetékesek előtt sem ismertek ezek. Sajnos vannak olyan kerületi bulvároldalak és vélhetően velük együttműködésben olyan – a kerület városrészeinek nevét engedély nélkül viselő – oldalak, amelyek ezt a helyzetet is politikai hatáskeltésre használják fel. Kérünk mindenkit, hogy hivatalos forrásból tájékozódjon.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt idén elektronikus úton kell a bölcsődei felvételre jelentkezni. A kitöltött jelentkezési lapot április 30-ig lehet online formában beküldeni.

A veszélyhelyzet miatt a megszokottól eltérő az óvodai felvétel rendje. Nincs teendője annak, aki a körzetes óvodába szeretné íratni a gyermekét. A nem körzetes óvodába április 2-20. között lehet jelentkezni, elektronikus úton is. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor.

2020.03.31.

Maszkot és gumikesztyűt kapnak a háziorvosok. Együttműködés Óbuda-Békásmegyer Diákönkormányzatával a hatékonyabb kommunikáció érdekében. Az ÓRFK textilmaszkok gyártásába kezdett. Az önkormányzat szorgalmazza a tesztek számának növelését.

A III. kerületi önkormányzat a háziorvosokat, velük való egyeztetést követően, 6150 maszkkal és 6150 pár kesztyűvel látta el. Hasonlóan segítséget kap a felnőtt háziorvosi ügyelet is.

Az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ munkatársai textilmaszkok készítését vállalják, amelyet az idős polgáraink ellátásában hasznosítunk.

Az önkormányzat szorgalmazza, hogy minél hamarabb legyen lehetőség a tesztek számának növelésére. Szeretnék elérni az egészségügyi-, a szociális- és az idősügyi ellátásban dolgozók rendszeres tesztelését. Ha szükséges, erre önkormányzati forrásokat is biztosítanak.

Büntetésre számíthatnak azok, akik a lezárt területekre önkényesen behatolnak! Kérjük tartsák be a korlátozó rendelkezéseket!

Jelenleg hatósági karanténban 48 személy van.

2020.03.30.

Új szociális támogatási formákat vezetett be az önkormányzat a veszélyhelyzet miatt munkájukat elveszítő, vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek számára. További információk itt.

A III. kerületben új szociális támogatási formaként kérelmezhető a veszélyhelyzeti bérleti díj támogatás és a vészhelyzeti krízistámogatás. Mindkét támogatási formát a járványhelyzet miatt munkájukat elveszítő vagy fizetésüket meg nem kapó III. kerületiek kérelmezhetik, akiknek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi minimálnyugdíj 250, illetve 200%-át nem haladja meg. A vészhelyzeti krízistámogatást évente egyszer, maximum 120 ezer Ft-ig lehet kérelmezni. Ezekről az ellátási formáról bővebben a +36 1 437 8501-as számon, vagy a [email protected] címen érdeklődhetnek‼️‼️‼️

2020.03.27.

Kijárási korlátozást vezet be a kormány március 28-tól április 11-ig.

Ez idő alatt a lakóhelyét mindenki csak a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el.

Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák nyitva tartanak.

A 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják az üzleteket, ebben az időben rajtuk kívül más nem léphet az üzletekbe.

Egészségügyi sétára a 1,5 m szociális távolság betartásával van lehetőség.

Az iskolák és az óvodák továbbra is tarthatnak kiscsoportos gyermekfelügyeletet. Ennek feltételeit a III. kerületi önkormányzat korábban is biztosította.

2020.03.26.

A termelői piacokon és a heti vásárokon csak élelmiszerárusító és drogéria standok lehetnek jelen, egymástól a korábbinál nagyobb távolságra.

A Fővárossal együttműködve és saját forrásokból is fokozott közterületi fertőtlenítő program indul el.

Folyamatosan biztosítjuk az étkeztetést a jogosult gyermekek számára.

A lezárt területek  feltörése és használata a későbbiekben büntetést fog maga után vonni.

2020.03.24.

“Lezártuk a kerületben található játszótereket. A közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőriznek, de sajnos sokan vannak, akik a tiltást nem veszik figyelembe, a korlátozó szalagokat leszedik. Kérjük, ezt ne tegyék, mert ezzel nemcsak a saját egészségüket, hanem a többiekét is veszélyeztetik. 

Kérjük, hogy azokat a játszótereket se vegyék igénybe, amelyek nincsenek körbekerítve és ezért fizikailag nem zárhatók.

Kérjük a  III. kerület lakosait, hogy egészségük és életük megóvása érdekében lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket lehetőség szerint ne hagyják el.

Amennyiben nem él környezetükben olyan ismerős, családtag, akire számíthatnak, aki segítséget tud nyújtani, kérjük, hogy jelentkezzenek az alábbi elérhetőségeken és az Önkormányzat munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot:

Intézkedéseinkről rendszeresen tájékoztatunk hírlevelünkben, amelyre https://tinyurl.hu/cJfX/ oldalon feliratkozhat.

A III. kerület határozatlan ideig bezárja bölcsődéit és óvodáit. Március 23-27. között csak ügyeleti ellátást szervezünk a kijelölt intézményekben. Kérjük, hogy csak nagyon indokolt esetben válasszák az ügyeleti elhelyezést a gyermekük számára. Étkeztetést azok a gyermekek kapnak, akik ügyeletben vannak, illetve akik szociális étkeztetésre jogosultak és igénylik az ellátást. Az igényeket az alábbi elérhetőségek egyikén lehet jelezni:

Minden héten csütörtökön 8 és 16 óra között kérjük az igényeket jelezni a következő hétre vonatkozóan.

Március 23-ától, hétfőtől három ügyeletes óvodába lehet vinni az óvodavezetőnél előzetesen leadott nyilatkozat alapján a gyerekeket:

bölcsődék ügyeleti rendje változatlan marad a március 23-i héten.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolás gyermekek számára az étkeztetés a Kerék utcai általános iskolában lehetséges. 

Kérjük minden jószándékú polgárunkat, hogy idősebb lakótársait, barátait keresse meg, hogy segíthet-e nekik bevásárlással vagy igény szerint más segítséggel.

Megállapodás született az FKF Zrt. munkatársaival az aluljáróink vegyszeres fertőtlenítéséről.

Megváltoztattuk a kerület ügyfélszolgálati rendjét. Kérjük, hogy csak az jöjjön személyesen ügyfélfogadásra a hivatalba, akinek halaszthatatlan dolga van. Céges ügyfeleinket kérjük, hogy ügyeiket online rendszeren keresztül intézzék. Amennyiben bővebb információra kíváncsi kérjük és javasoljuk, hogy telefonon keressék ügyfélszolgálatunkat: +3614378501.

Nyomatékosan szeretnénk kérni, hogy ha valaki beteg, akkor ne menjen közösségbe és mindenki tartsa be a szakemberek tanácsait.

Nyomatékosan szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy gyermekét ne vigye közösségbe, ha tehetik, tartózkodjanak otthon” – írja az önkormányzat.

Forrás: https://obuda.hu/


'20. 03. 24.